Orbán Viktor ma Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

2022. február 01. 11:46

Orbán Viktor egyeztetett az uniós országokkal, tegnap pedig a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel is.

2022. február 01. 11:46
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Orbán Viktor ma Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A tárgyalások egyik sarokpontja a tavaly megkötött, 10+5 évre szóló hosszú távú gázszerződés kibővítése lesz.

A tervek szerint a miniszterelnök a gázszerződés évente 1 milliárd köbméterrel történő növelését fogja kérni az orosz államfőtől.

A gázszerződés eredetileg évente 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlásáról szólt, amelyből 3,5 milliárd köbméter Szerbia, 1 milliárd pedig Ausztria felől érkezik. A Kormány a magyarországi földgázfogyasztás fennmaradó részét a piacról tervezte beszerezni, többek között a horvátországi LNG-terminálon előzetesen lekötött kapacitások terhére.

Az eredetileg szerződött mennyiség a lakosság éves földgázigényét hosszú távon is teljes mértékben fedezi.

Az európai energiaválság azonban felülírta a terveket. A nyugat európai spotpiacokon óriási drágulás ment végbe elsősorban azért, mert Ázsia lefölözte az ide irányuló LNG-szállítmányokat. Ez természetesen a magyar beszerzési lehetőségeket is szűkíti.

A tervezett 1 milliárd köbméteres kapacitásbővítéssel a magyar földgázfelhasználás négyötöde hosszú távon is biztosított lesz, ahogy a 2013-ban visszavásárolt stratégiai földgáztározók megfelelő töltöttsége is.

A moszkvai tárgyalásokat megelőzően Orbán Viktor egyeztetett az uniós országokkal, tegnap pedig a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel is, akivel egyetértettek abban, hogy az ukrán–orosz határon kialakult helyzetet a viták párbeszéd útján történő megoldásával lehet kezelni.”

Fotó: MTI/ Facebook, Orbán Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda.
2022. február 01. 13:49
Orbán kezében a világpolitika alakulása.
vajda.
2022. február 01. 13:48
Orbán lett Európa kulcsembere.
csjanos
2022. február 01. 13:15
...amíg tárgyalnak nem lőnek...és libsi hazaárulók ez a ti szerencsétek hogy ilyen MINISZTERELNÖKÜNK van
falusi
2022. február 01. 13:12
Putyinnak is szüksége van jótanácsra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!