Moszkva már hisz a könnyeknek?

2022. február 13. 14:15

Az ukrán-orosz konfliktusban az Egyesült Államok számára legfontosabb a politikai előny, amivel az új hidegháború ürügyén fenntarthatják a befolyásukat Európában, s ehhez támogatást kapnak több európai országtól. Moszkvának ebben a komplikált helyzetben nagyon alaposan mérlegelnie kell a lehetőségeit, és a történelmi tanulságokat, hogy helyes döntéseket tudjon hozni.

2022. február 13. 14:15
null
Papp Krisztián
Moszkva tér

„A Közép-Európát is érzékenyen befolyásoló ukrán(-amerikai)–orosz konfliktus nem hogy lecsillapodni látszik, de inkább fokozódik. Mert való igaz, Oroszország az elmúlt 170 év alatt egyetlen alkalmat sem hagyott ki, hogy egy másik országgal háborúzzon, ha attól geopolitikai előnyöket remélhetett. Kétségtelen, hogy az oroszok Nagy Katalin óta expanzív politikát folytattak, azonban még sem lehet figyelmen kívül hagyni az 1990-es nagy összeomlást, amely olyan gyors és váratlan volt, hogy arra senki nem volt felkészülve. Sokan úgy vélték a magyar történészek közül is, hogy a szovjet birodalom még évszázadokig fennmarad. Csak ha az orosz történelmet figyelmesen vizsgáljuk, és gondolunk az 1917-es katonai összeomlásra, vagy 1855-re a szevasztopoli vereségre, akkor érzékelhetjük, hogy bizony az oroszok sem legyőzhetetlenek.

Putyin – úgy tűnik ­– észben tartja a történelmi tanulságokat. Érdemes ebben a vonatkozásban Szolzsenyicin gondolatait idézni, még a szovjet korszakból: »nem a győzelmes háborúk hoznak áldást, hanem a vereséggel végződők. Győzelemre a kormányoknak van szükségük, vereségekre a nemzetnek. Győzelem után újabb győzelemre támad étvágy, vereség után szabadságra – s ezt rendesen ki is harcolja a nép. Úgy kellenek a vereségek a népnek, ahogy a bajok és szenvedések az egyes embernek: arra késztetnek, hogy elmélyüljünk lelki életünkben, keressük a szellem magaslatait.«

Történelmi távlattal figyelve az ukrán-orosz konfliktust, jól látszik, hogy ameddig az angolszász erők számára Németország jelentette a fő veszélyforrást, a fő riválist, addig az oroszokkal keresték a szövetséget. Most viszont, hogy a német politika kezelhető, és pórázon tartott bürokraták gyülekezetévé vált, Moszkva lett a fő ellenség, amelyet legyőzni ugyan nem lehet, térdre kényszeríteni sem nagyon, ezért el kell szigetelni Európától egy újabb hidegháborúval, kissé keletebbre tolva az új, és egyre kevésbé virtuális vasfüggönyt.”

Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. február 13. 20:30
Ezért segítették hatalomr a egykor lenint , nem azért mert kommunisták lettek volna a dollármilliárdok küldői . A mostani totalitárius rendszer , ami kezdetét vette az usában , a megérdemelt büntetésük . Úgy kell nekik .
balbako_
2022. február 13. 19:34
Tessék elmesélni melyik európai ország érdeke egy hidegháború Oroszországgal? Egyiknek sem! Akkor kié? Hát az USA-é? És milyen következményekkel jár ez? Európa meggyengülésével. És ez akkor nekünk miért is jó?
Armageddon
2022. február 13. 16:00
Szolzsenyicin jól írta meg a lényeget. Sokan elfelejtik ezt.
Benedek Zsolt
2022. február 13. 15:36
Egy mozgókép többet ér ezer szónál: https://www.youtube.com/watch?v=XNEHXkrcq4Q ui: https://www.youtube.com/watch?v=AJo1_c-YPZ0 https://www.youtube.com/watch?v=Ypaadl-6SmY https://www.youtube.com/watch?v=h379KkCXfb4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!