Mi lenne, ha Magyarország megtámadná Szlovákiát?

2022. február 01. 16:56

Samuel Marec jó ötletnek tartotta párhuzamba állítani az orosz-ukrán konfliktust a magyar-szlovák kapcsolatokkal.

2022. február 01. 16:56
null
Pomichal Krisztián
Ma7.sk

„A teljes felvidéki magyar közösség radarja alatt maradt az az elképesztő írás, amely még vasárnap jelent meg a Sme publicisztikai rovatában. Egy bizonyos Samuel Marec (»fordító« és »publicista«) jó ötletnek tartotta párhuzamba állítani az orosz-ukrán konfliktust a magyar-szlovák kapcsolatokkal. Írását arra a botrányos gondolatkísérletre fűzte fel, mi lenne, ha Magyarország megtámadná Szlovákiát. 

Hogy egy Sme-hez hasonló, vállaltan liberális, ráadásul magyar származású főszerkesztővel rendelkező lap, miként engedheti meg magának már csak a gondolatát is annak, hogy két szomszédos, baráti, EU- és V4-tag állam háborújáról értekezzen, felfoghatatlan. Lenne... ha nem ismernénk pontosan a szlovák sovinizmus mélyre nyúló gyökereit.

Próbáljuk meg elképzelni, hogy Magyarország területi igényeket támaszt Csallóköz és egész Dél-Szlovákia iránt. Ezek jogos követelések lesznek, hiszen történelmileg mindig hozzá tartozott, csakúgy mint egész Szlovákia és ráadásul jelentős magyar kisebbség él ott.

Függetlenül attól, hogy a bennünk szunnyadó irredenta legszívesebben azonnal nekiállna virágszirmokat gyűjteni, hogy legyen mit a magyar bakák lába elé szórni Komáromnál, azért azt lássuk be, Marec választhatott volna kevésbé terhelt történelmi példát is. A szerző továbbmegy. Azt írja, képzeljük el, hogy Esztergomnál magyar hadgyakorlatra kerül sor, majd amikor Pozsony nem enged a követeléseknek, a magyar katonák átmasíroznak a Mária Valéria hídon. »Mégsem volt ez gyakorlat, megesik, ugye?« – írja Marec. 

Mi történik azután? - teszi fel zárásul a kérdést a szerző és mikor már azt hinnénk, több logikai bravúrt már nem bír el a cikk, még a cseheket is sikerül belekevernie. Hiszen a magyar agresszióra elmaradna a cseh válasz, véli geopolitikai váteszünk, mondván, »Magyarország csak saját érdekeit védi, nem kell beleavatkoznunk«. A lengyelek szintén nem segítenének, mert a »szlovákok fasiszták« (itt a szerző nagyvonalúan elbagatellizálja az ukrán neonáci, félkatonai csoportok szerepét a kelet-ukrajnai harcokban), az osztrákok pedig egyszerűen jeleznék, ilyen apróságok miatt kár megszakítani a gyümölcsöző kapcsolatokat Magyarországgal.

Az egész írás annyi sebből vérzik, ráadásul egy-egy ilyen tárcának szánt politikai kommentárt mindig érdemes a helyén kezelni, mégis, amikor a felvidéki magyar közösség folytonos jogsérelmeket szenved el, száma pedig egyre fogy, a szerző talán találhatott volna jobb történelmi párhuzamot is igaza bizonyításához.

Más kérdés, hogy nem ez volt a célja. Marec ugyanis két legyet akart ütni egy csapásra. Nyilvánvaló, hogy a pánszláv nosztalgiát dédelgető idősebb, baloldali szavazók azok, akiket a leginkább meg lehet szólítani egy ízes magyarozással (Ficóék éveken keresztül ebből éltek), ez az egyik dolog. A másik, hogy a jó liberális újságírót a legkevésbé sem érdekli, éppen kiken kell átgázolni ahhoz, hogy saját agendáját sikerre vigye, nem csak az orosz-ukrán kapcsolatok mentén, hanem a V4-es együttműködés aláaknázásában is. Elég megnézni a kommenteket, hogy lássuk, néhány józanabb kommentelő hozzászólását leszámítva, Leopárd-tankokkal, tatai katonai bázissal és soviniszta-irredenta magyar kormánnyal van tele a kommentszekció. 

Zárásul érdemes még valamit megjegyeznünk! Marec szlovák liberálisként csak azt adja, mi lényege. Viszont, hogy a lap magyar (származású) főszerkesztője, Beata Balogová (nevét ő írja így) miért nem akadályozta meg a cikk megjelenését, miért gondolta jó ötletnek, arra legfeljebb csak megjelenésre nem méltó válaszokat tudnánk adni. Mi azonban, a Sme-vel ellentétben, ilyen mélyre csak azért sem süllyedünk!”

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. február 02. 14:10
Nem tudom, hogy feltűnt-e, de a mai európai határokat a nagyhatalmak garantálják. Nem véletlen, hogy még az oroszok sem változtatták meg a Krímen kívül sehol sem, csak maszatolnak. Aztán egy kis ország, mint mi, meg teljesen kizárt, hogy ilyet tegyen. 1. Katonailag nem sikerülne. 2. Ha sikerülne is, a nagyhatalmak embargója miatt sem gáz, sem áram nem lenne, de simán lehet hogy katonailag is beavatkoznának. 3. Ha minden sikerülne, akkor képzeljük el, hogy a Fidesz javára meglévő 52-48%-os választási arány hogy tolódna el? A szlovákok megszavaznák Ferit, oszt ennyi. Teljes baromság az egész. Csak az a célja, hogy feszültséget keltsen. Ne feledjük el, hogy a körülöttünk lévő országok, de még Lengyelország is azért létezik, mert a nagyhatalmak AKARTÁK. Kurvára nem fegyveresen foglalták el a területeinket (most a 2. vhról beszélek), hanem a szovjetek elfoglalták, és úgy döntöttek, hogy ott lesznek a határok. Sem a románok, sem a szlovákok, sem a magyarok nem maguk alakították ki a határokat, hanem készen kaptuk őket parancsba. Lehetett pitizni, de ők döntötték el. Ha azt döntik el, hogy nincs Kurdisztán, akkor nincs. Lehetnek nyugodtan 30 milliónyian, sokkal többen , mint mi. Ha egyszer azt döntenék, hogy mi nem vagyunk, akkor nem lennénk, oszt ennyi vót. Úgyhogy jobb, ha megbecsüljük, amink van, csak addig húzogatjuk az oroszlán bajszát, amíg lehet. Ja, és szülünk elég gyereket. mert igazából ez a legnagyobb bajunk.
savrena
2022. február 02. 12:48
A Sámuel provokál.
Vakfolt
2022. február 02. 12:44
A síkon még csak meglennénk, de a Kárpátok az már nem játék, ha azt bevédenék. A kérdés csak annyi, hogy ki? A belpesti médiaszakos suttyó meghalna a hazáért? A katonai erő pillanatnyilag nem járható út, azt majd akkor kell bevetni, mikor az iszlám dzsihádistáktól vesszük vissza Őrvidéket, egyenlőre a jövő gyermekeit kell megszülni és felnevelni. Megvédeni a genderszartól. Van itt feladat.. bár ábrándozni se baj:)
csjanos
2022. február 02. 11:18
.....ezzel nem lehet viccelni...ez provokációnak tűnik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!