Nagyobb erkölcstelenségek is vannak annál, mint amivel Róna Pétert vádolják

2022. február 17. 18:18

Simor András szerint Róna Péter egy „teljesen erkölcstelen figura”.

2022. február 17. 18:18
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„»Még a baloldali Simor András is bírálta Róna Pétert«, »A baloldali volt jegybankelnök keményen szidja a baloldal köztársaságielnök-jelöltjét«… Ilyen és ehhez hasonló címek özönlötték el a kormánypropogandát, miután az egységes ellenzék bejelentette, hogy Róna Pétert jelöli köztársasági elnöknek.

A kormányoldal tehát azzal támadja az ellenzéki köztársasági elnökjelöltet, hogy az általuk »baloldalinak« nevezett volt jegybankelnök, Simor András a bejelentés kapcsán »nekiment«. Simor András szerint Róna Péter egy »teljesen erkölcstelen figura« és a többi budapesti üzletember sincs jó véleménnyel róla. Az erkölcstelenséget bizonyítandó Simor András hozzátette:

»A kétezres években volt szerencsém egy könyvvizsgálással is foglalkozó nagy nemzetközi tanácsadó céget vezetni. Azalatt a hét év alatt, amíg ott voltam, egy esetben mondtuk azt, hogy egy ügyfél mérlegét nem írjuk alá, és inkább lemondunk a megbízatásunkról. Az ok az volt, hogy olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte« – mondta a volt jegybankelnök a NABI-ról, amelynek igazgatósági elnöki posztját Róna Péter töltötte be.

Ami Róna Péter erkölcsiségét illeti, azt nem tudhatjuk, pontosan mi történt a NABI-nál, Róna Péternek illene tisztáznia magát, ha tudja. Tudunk azonban egy másik, egészen más mértéket öltő erkölcstelenségről, mégpedig a devizahitelezésről… Ajánljuk az olvasók figyelmébe Róna Péternek a 2012-es, Schiffer Andrásnak címzett kiszivárgott levelét.

A levélben a közgazdász leírja, hogy »a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a hitelfelvevő részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé«, és akik a devizahitelt lehetővé tették, »több mint egymillió embert fosztottak meg mindenüktől«. Róna Péter meg is nevezte, kiket tart elsőszámű felelősöknek ezért a »disznóságért«, akik miatt »életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre«, és akik elmondása szerint »kóklernek« nevezték, amikor »kétségbeesetten próbálta leállítani a devizahitelezést«: Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsuti Péter.”

Nyitókép: MTI / Magócsi Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EszterMN
2022. február 19. 12:12
A Gyűrűk Ura példája a Gyűrűn marakodó orkvezérekről, Sagradról és Gorbagról egészen allegórikusan leírja a jelen helyzetet....
Robertoo
2022. február 18. 21:04
Ha jól látom Lehoczki képzett közgazdász. Nem tudom. Mindenesetre ha Róna állít valamit, - szerinte - az a szentírás, ha más az ellenkezőjét, az csak rossz lehet. Gondolom az általa felsorolt nevek mind idióták lehetnek, ha nem értettek egyet Rónával. Lehet, hogy politikai döntés született annak idején? S, ezekkel fog (?) összeállni Róna, a gerinces?
zolizolizoltan
2022. február 18. 11:21
Az offshore ügyletek legnagyobb szervezői támadják Róna Péter, ezért erkölcstelennek látom a támadásukat.
szgbj
2022. február 18. 08:40
Rónával kapcsolatban olvasd el Szőcs László írását a Magyar Nemzetben. Ennyi. https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/2022/02/nem-rona-hazaja-ez
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!