Kérdeznénk ezt-azt a Qubittől

2022. február 03. 13:25

Mikor írtok arról, hogy tudományetikai szempontból felháborító módon adták ki a két MPT „szakmai állásfoglalását”? 

2022. február 03. 13:25
Szilvay Gergely
Mandiner

Tudományetikai kérdéseink a Qubithez, a 444 tudomány-mázzal leöntött kiadásához:

Mikor írtok arról, hogy tudományetikai szempontból felháborító módon adták ki a két MPT „szakmai állásfoglalását”? 

Mikor írtok arról, hogy nem tudni, pontosan kik írták a közleményt?

Mikor írtok arról, hogy milyen undorító módon szállnak rá, félemlítik meg, bullyingolják és rekesztik ki a pszichológusok köreiből azokat, akik hasonló módon vélekednek, mint az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja?

Mikor írtok arról, hogy a munkacsoport tagjai azért nem mernek nyilvánosság elé állni, mert kicsinálják őket? 

Egyébként az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja kutatási elemzéseket végez, önkéntes alapon, ezekből összegzéseket készít, tudományos forrásaikat cikkeikben és a cikkek végén megjelenteti, a véleménycikkek külön jelzést kapnak. 

És hát ti írjátok, hogy „a szakpolitikai kérdések már problémásabbak, ezek olyan jellegű kérdések, amelyek a tudományos eredmények gyakorlati átültetéséről, azok hasznosulásáról szólnak. Itt felmerül a politikai-társadalmi kontextus, ahol viszont nem teljesen kizárható a névtelenség. Ennek lehet egyfajta tudományos integritásbeli védelme, ahol a tudós nem akarja kitenni magát a napi politikai szintű csatározásoknak.”

Ez pont áll a munkacsoportra. Egyelőre ennyi.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. február 03. 20:24
Aki meg szakszöveget akar olvasgatni, itt a Szilvay úr által a Mandi szövegben emlitett McHugh & Mayer tanulmány https://www.thenewatlantis.com/wp-content/uploads/legacy-pdfs/20160819_TNA50SexualityandGender.pdf Ami azért első blikkre nem az süket hőbörgés, amit ezek phiáter-pihiológusok összegányoltak.
48saxon
2022. február 03. 15:56
Pár dologgal árnyalnám a helyzetet. Ugye, amit Szilvay az elején linkel, egy Qubit cikk, melyben többek közt azt írják, hogy kérdésekkel fordulnak a mandinerhez is. Remélem, hogy nem ezt az indulatos kiírást szánták válasznak, hiszen ez önmagában támadási felület. A másik: amiről nagyrészt a linkelt cikk szól, az az Értékközpontú Pszichológusok hiteltelenítése. Sajnos való igaz: annyira exponálták magukat a véleményükkel, és úgy beleálltak a vitába, hogy ezek után a névtelenség már inkább csak teher, további támadási felület, és valóban a hitelességet aláásó tényező. Nagyon fontos lenne pedig, hogy az MPT vezetőség által láthatóan magukévá tett ideológiát és az ebből fakadó kinyilatkoztatásokat szakmai módon, hitelesen helyretegyék. Ahogy pedig a qubit-cikkben linkelt "Apapara" bejegyzés is írja: az, hogy az MPT nem egyeztetett a tagsággal a közleményről, önmagában még nem szabályellenes - nagyon sok szakmai társaság így működik, a vezetőségnek nem kell minden egyes döntésről megkérdeznie a teljes tagságot. Tehát érthető és jogos a felháborodás egyes tagok részéről a közlemény tartalma miatt, de a megjelentetés módja önmagában nem volt valószínűleg sem szabályellenes, sem etikátlan. Az ezen való további rugózás csak eltereli a figyelmet a lényegről.
Nyugati Ádám
2022. február 03. 15:31
Volt egy jelentős, magyar klinikai szak-pszichológus, aki egy olyan terápiát dolgozott ki, amellyel a krízishelyzetbe jutott, a normalitás és az extremitás között ingadozó, homoszexuális férfiakat gyógyította. Ezt, a már akkor is igen erős LMBTQ+ lobbi rossz-néven vette, és sajnos nem minden eredmény nélkül megpróbálta diszkreditálni. Ugyanez a lobbi vezette a PC útra a két MPT szervezetet, meggyőzve néhány érintett vagy csak a nyugathoz igazodó tagot arról, hogy a kiskorúak érzékenyítésnek átnevezett agymosásával szembeni törvény ellen lépjenek fel. Ezek a tagok meg sem kísérelték a tagság, sőt a vezetőségi tagok véleményének kikérését. A két társaság azóta sem helyesbítette a nyilvánosságra hozott állásfoglalást legalább egy olyan közlemény kiadásával, amelyben legalább megemlítik azt, hogy azt sem a tagságnak, sem a vezetőség tagjainak többségi, vagy bármilyen más arányú egyetértésével adták ki. Hová züllik egy elvileg tudományos szakmai szervezet a politika foglyává válik?
szóda
2022. február 03. 15:26
Azok a pszichiáterek és pszichológusok szorulnak kezelésre, akik az a közleményt kiadták, mert azt sugalja, hogy nincs semmi morális fék számukra egy olyan civil szervezetben, ahol a demokratikus működés és az áttekinthetőség a legnagyobb érték. Valószínűleg a többi álcivil szervezettől tanulták ez a módot. Ez komoly lelki problémákra utal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!