Kérdések a szakadárok oroszok általi elismerése után

2022. február 22. 14:34

Bár a feszültség a következő napokban még nőhet, a háború esélye továbbra is kicsi.

2022. február 22. 14:34
null
Kosztur András
Kosztur András
Facebook

„1. Lesz-e háború, és ha igen, mekkora?

Bár a feszültség a következő napokban még nőhet, a háború esélye továbbra is kicsi. A kérdésben Kijevnél pattog a labda, sok minden függ attól, az ukrán vezetés hogyan reagál a helyzetre: a minszki egyezmények bukását jelnek tekintik arra, hogy erővel próbálják visszaszerezni a Donbaszt (ezt a szándékot az ukrán vezetés azonban eddig következetesen tagadta), vagy az orosz csapatok rövidesen hivatalossá váló jelenléte elrettenti őket a hadműveletektől. Szintén csökkenti a háború esélyét, hogy az elismerés csak a jelenleg szakadár ellenőrzés alatt álló területekre terjed ki, és nem az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságok által magukénak tartott területekre, azaz Doneck és Luhanszk megye teljes területére. Így akár az is megtörténhet, hogy a békefolyamat bukása vezet el a maga módján egy felemás »békéhez«, pontosabban egy valódi tűzszünethez, anélkül persze, hogy ez megnyugtató megoldást jelentene a térség számára.

Nagyszabású invázióra, amellyel egyes nyugati politikusok, sajtótermékek és elemzők riogatnak, továbbra sincs nagy esély.

2. Lesznek-e szankciók, és ha igen, mekkorák?

Vélhetően lesznek, a Nyugat ugyanis nem engedheti meg magának, hogy szó nélkül elmenjen Oroszország lépése mellett. Ugyanakkor az már korábban kiderült, hogy a SWIFT-rendszert és az energiaszektort érintő szankciókra nem igazán kell számítani, és azt már most hangsúlyozták az amerikai vezetők, hogy a most készülő szankciócsomag különbözik attól is, amelyet támadás esetére készítettek elő. Vélhetően tehát szűkkörű, elsősorban a szakadár területeket érintő, illetve személyi jellegű szankcióra lehet számítani.

3. Folytatódhatnak-e így a biztonsági tárgyalások?

Jelen állás szerint még se a nyugati, se az orosz vezetők nem zárkóztak el a tárgyalások folytatásától, ez azonban hamar megváltozhat. A következő egyeztetésre Blinken és Lavrov között február 24-én kerülne sor, a hétvégi hírek szerint ez készítené elő Biden és Putyin találkozóját. A találkozó megtörténte akár információt adhat arról is, hogy...

4... volt-e megállapodás a Nyugat és Oroszország között?

Ezt ugyanis még mindig nem vethetjük el teljesen. Arra utaló jelek, miszerint a nyugati államok megpróbálták rávenni Kijevet a minszki egyezmények végrehajtására, egyértelműen voltak. Érdekesség, hogy a nyugati politikusok és média csak arra az egyetlen lehetőségre nem figyelmeztettek, ami végül megtörtént.”

Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2022. február 22. 15:55
"Arra utaló jelek, miszerint a nyugati államok megpróbálták rávenni Kijevet a minszki egyezmények végrehajtására, egyértelműen voltak." Ha voltak is, nagyon erőtlenek lehettek, ugyanis "Nem akarásnak nyögés a vége". A második minszki megállapodás 7 év telt el. Volt két olyan eleme is a megállapodásnak, amely szúrta a kijevi vezetés szemét. Az egyik, hogy párbeszéd indul a helyi választások előkészítéséről, illetve Donyeck és Luhanszk térségének jövőbeli státuszáról. A másik pedig az volt, hogy 2015 végéig el kell indítani az ukrán alkotmányreformot, különös tekintettel a decentralizációs folyamat végrehajtására. Ez utóbbi leegyszerűsítve azt jelentette, hogy valamilyen alkotmányban is rögzített formában, de tudomásul kell vennie Kijevnek a két térség önállósodási törek-véseit.
masikhozzaszolo
2022. február 22. 15:42
(A nagy) háború esélye továbbra is kicsi. A kicsi háború esélye meg nagy. Az meg eddig is volt. Csak kell valamit csinálni azzal az USA-ból (200 tonna) hadianyaggal valamit, meg a litván stb. háborús eszközökkel. Ha sikerül, a 8 pont, amiben Putyinnal megállapodtunk, akkor be fognak minket hívni Kárpátaljára Békefenntartónak. Láttam az Aldiban akciós állványokat, az jó Békefenntartásra is. Ott vagyunk Koszovóban is.
Rocktoberi
2022. február 22. 15:25
Komoly szankciók lesznek. Az LMBTQ szervezetek kijelentik, hogy bojkottálni fogják Oroszország területét. Szerintem ebbe az orosz emberek bele fognak betegedni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!