Igen, a Gyűrűk Ura sosem volt inkluzív

2022. február 14. 15:34

Az Amazon mitológiát hamisít.

2022. február 14. 15:34
null
Tibi atya
Facebook

„A Gyűrűk Ura monumentális alkotás, azon ritka művek egyike, amikhez fel tudott nőni a filmadoptáció is. Azért lehet gyakorlatilag minden képkockájából ütős mémet csinálni, mert egyetlen olyan mondat vagy jelenet sincs benne, ami ne komplex archetipikus szimbólumrendszert integrálna.

A Hobbit egyértelmű hanyatlás volt ehhez képest, de még meg lehetett magyarázni az elgiccsesedést azzal, hogy a regény is gyerekeknek szóló mesekönyv, mintha maga Zsákos Bilbó írta volna öreg napjaira (és ez a magyarázat is legkésőbb a rémesen hollywood-i, a könyvben egyáltalán nem létező tünde-törp szerelmi szálig állhatta csak meg a helyét).

És igen, a Gyűrűk Ura sosem volt inkluzív, sőt: az egész rendszerében nagyon fontos szerepet kapnak fajok, és azon belül is a vérvonalak. Többnyire a nyugati fehér ember legendáriumát dolgozta bele Tolkien egyetlen olyan hatalmas és átfogó univerzumba, amihez foghatót azóta sem alkottak. Így született meg a fantasy, ami a közhiedelemmel ellentétben nem egyenlő a tündérmesével, hanem éppen attól fantasy, hogy a kitalált univerzum a mesejelleg mellett pontosan vezetett kozmikus rendszerrel rendelkezik.

Fehérbőrű, hangsúlyozottan szőke hajú tündék, fehérbőrű hobbitok, fehérbőrű törpök, fehérbőrű gondoriak, rohaniak (utóbbiak szintén többnyire szőkék), folyóköziek és dúnadánok, még Bombadil Toma és felesége, Aranymag is fehérek. A sötétebb bőrszínt egyedül a Szauront szolgáló keletlakó és haradi seregek esetén sejteti Tolkien, meg persze a koboldoknál és az uruk-haioknál (a morgul orkoknak csak a vére színét írja le feketének emlékeim szerint). Ráadásul még csak arra sincs lehetőség, hogy úgy próbáljuk utána belemagyarázni, hogy ez vagy az fekete volt, mint ahogy Rowling tette Hermionéval (ami szintén abszurdum, és nehezen kivitelezhető, főleg a sokszor alkalmazott »blushed« vagyis az »elvörösödött« ige miatt, amit eddig sosem hallottam még fekete szereplők vonatkozásában). Tolkien egyik legfőbb kézjegye, hogy keveset bíz az olvasó kidolgozására, hosszan, szemléletesen és részletesen írt le mindent (és ha ez még mindig nem lenne elég, rajzolt is).”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. február 17. 11:48
Azért mondjuk el, hogy Tolkiennél csak egyistenhit létezik, és ennek tagadása. Teremtés, és ennek deformációi, a teremtett lények idomtalanul elrútított változatai, torzalakjai. Tolkien szövegeinek kiindulópontjai nem 19. századi fajelméletek, hanem archaikus szövegek. Olyanok, mint az óészaki Edda, az óangol Beowulf, a középangol Sir Gawain vagy épp a Kalevala. Edoras Aranycsarnoka? Beowulf. Túrin Turambar? Kalevala. Hobbit? Edda-vers. Fogja a Völva jövendölését, meg a képzelőerejét, és megírja A hobbitot. A rassz antropológiai fogalom, a populáció biológiai, Tolkien egyikkel sem foglalkozik, nála nincsenek ilyen marhaságok. Ő családfákkal dolgozik. Nála Nyugat van és Kelet. Nyugat a Fény, Kelet a Homály, a Sötétség. Az ember Középföldén egyetlen Isten teremtménye. Ahogy a tündék, hobbitok is. Nincsenek rasszok. Van, aki elfogadja a hívást - Istent -, és Nyugatra tart, és van, aki vonakodik, és visszamarad, és adott esetben a Homály martalékává válik. Legrosszabb esetben agglutináló nyelvet kezd beszélni, mint az orkok vagy a magyarok.
Rocktoberi
2022. február 14. 21:45
Kinek készítik ezeket a niggeres filmeket?
Alcofrybas
2022. február 14. 21:13
Most, hogy minden árja nyugszik, időt szakíthatok némi filológiára: Tolkien kedvenc hőse, Túrin Turambar is fekete hajú. Beor háza sötét... lám-lám-lám, a legkiválóbbak, ugye: „A legtöbbjüknek arany volt a haja, s a szeme kék; nem úgy Túrin, akinek anyja Morwen volt Beor házából. Az abból a házból való emberek haja sötét vagy barna, a szemük szürke volt; minden emberek közül ők voltak a leghasonlóbbak a noldákhoz, s azok legjobban őket kedvelték, mert elméjük nyitott volt, a kezük ügyes, a felfogásuk gyors, az emlékezetük hosszú, s gyakrabban támadt a szívükben szánalom, mint az ajkukon nevetés.” Elég sagás fogalmazás. Tarzan.
táltos
2022. február 14. 19:37
Akkor ez most hogy is van? A Porgy és Bess-t nem játszhatja csak fekete, másba meg simán belerondítanak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!