Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Papír, golyóálló mellény és sámli nélkül Orbán még beszédet mondani is képtelen

2022. február 15. 12:58

Márki-Zaynál csak rosszul megválasztott szavakról van szó, de ez a propagandamédiát nem érdekli.

2022. február 15. 12:58
Lázár Gergő
Kolozsvári Szalonna

„A propagandamédia rendkívüli hírként számolt be arról, hogy MZP ismét butaságot mondott egy utcafórumon. Itt nem nyelvbotlásról van szó, hanem rosszul megválasztott szavakról, de ez persze a propagandamédiát nem érdekli, MZP elszólta magát, ezzel pedig le lehet őt járatni. A gond csak az, hogy ha csak ennyire képes a több százmilliárdos költségvetéssel rendelkező propaganda, akkor igen nagy gondban lesznek áprilisban. De lássuk, mit is mondott Márki-Zay Péter ezen a bizonyos utcafórumon. De azt, amit Orbán Viktor egy személyben megtestesít, ezt a szivárványkoalíciót úgymond, a liberálisokat, a kommunistákat, a konzervatívokat és a fasisztákat, ezt mi a szövetségben külön-külön képviseljük – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette ezután azt is, hogy »gerinces emberként mindenki megtarthatja a saját világnézetét«.

Nyilván ezzel az a gond, hogy fasisztának lenni nem világnézeti kérdés, illetve az az ideológia nem fogadható el. Értem én, hogy mindenki csatlakozhat az ellenzéki összefogáshoz, de a fasizmust oda nem engedheti senki, amit vélhetően MZP is pontosan tud, de valamiért a felsorolásba sikerült ezt is bevennie. Nyilván azt akarta mondani, hogy náluk szinte mindenkinek szerep juthat, függetlenül az ideológiájától, csak mivel a fasizmus elítélendő, ezért ezen jogosan háborodik fel a közvélemény. Azonban ha ilyen ritka butaságokért minden alkalommal elővennénk politikai vezetőket, akkor elég sűrűn lehetne cikkezni, mondjuk Orbán fura kijelentéseiről. Ráadásul ő ezeket komolyan is gondolja, hiszen szövegeit előre megírja valaki, ő azt csupán felolvassa.

MZP papírok nélkül beszél, pont ezért vét sokkal többször. Azonban Orbán esetében nem hibákról van szó, hanem tudatos kommunikációról, ami elfogadhatatlan kellene, hogy legyen. Idézzünk csal fel két ilyen kijelentést, amelyeknek semmiféle következménye sem lett. Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket – mondta ezt Orbán arra, hogy ismeretlenek kiszúrták egy panziótulajdonos autójának gumiját azért, mert menekülteket szállásolt volna el a településen. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is fogunk venni a választások után.

Hogy ezeknek milyen következménye lett? Semmilyen. Pedig ezek a kijelentések jóval súlyosabbak, mint amit most MZP véletlenül kimondott, hiszen ezen kijelentések mellett Orbán ki is állt. Nem nyelvbotlásról van itt szó, Orbán egészen komolyan gondolta azt, hogy jól tették, hogy kiszúrták egy ember autójának a gumiját, ezzel megfélemlítve őt. Ez konkrét agresszióra adott felmentést és lehetőséget más választópolgároknak is. Ő volt az, aki elszabadította a gyűlöletet az országban és saját híveit lényegében az ellenzéki szavazók ellen hergeli. És a hergelést konkrétan kell érteni, hiszen ütöttek és rúgtak már meg ellenzékit, de volt akit leköptek, pofon vágtak, vagy épp gázfegyvert emeltek rá. A gyűlölet elfogadottá vált, mint ahogy az is, hogy akár fizikai erőszakot is alkalmazzon egy szavazó a másikkal szemben csak azért, mert másként gondolkodik.”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Boruss Demeter
2022. április 01. 09:54
Egy kampány során elmondott beszédben néhány rosszul megválasztott szónak ugyanakkora a jelentősége, mint egy háznál néhány rosszul megválasztott gerendának.
marcon
2022. február 16. 09:44
Ritkán történik olyan, hogy elolvasok egy cikket, és minden egyes mondata különösebb gondolkodás nélkül (ellen)reakciót vált ki belőlem. Ilyen akkor történik, amikor az illető annyira nyilvánvaló baromságokat ír, mint amekkorákat Márki-Zay szokott mondani. Erre itt van ez az ácsdánieli "magasságokban" szárnyaló díszhuszár. És ez a csákó újságíró. Legalábbis azt gondolja magáról. Nem akarom túlspilázni: - azt mondja például, hogy nem nyelvbotlás volt, hanem rosszul megválasztott szavak. Mi van? A nyelvbotlás jelenti azt, hogy az illető nem azt akarta mondani, amit mondott, tehát a szándékolt mondanivaló nem egyezik meg az elmondottal, míg a rosszul megválasztott szavak maximum azt, hogy fasiszták helyett nácikat kellett volna mondania, tehát a jelentés/tartalom változatlan. - azt is mondja ez az észlény, hogy ha ilyenekért MZP-t előveszik/elővesszük, akkor Orbánt még sűrűbben kellene elővenni. Te, hülye gyerek, szerinted mi történik folyamatosan, még akkor is, amikor Orbán nem is beszél? Mást sem csináltok, csak Orbán, Orbán, Orbán. Persze eddig is tudtuk a motivációtokat, de most már az elvtársaid egymás közt (Nosko, Rohac, Asbóth) is bevallották, hogy tudatosan mondtok nem igaz dolgokat, tehát HAZUDTOK. Tudjuk, láttuk, nem lepődtünk meg. - példaként hozza fel Orbán Viktor őcsényi nyilatkozatát. A hülye gyerek nem látja, mert nem azt akarja látni, hogy Orbán nyilatkozatában nincs nyelvbotlás vagy rosszul megválasztott szó: nem az atrocitást legitimálta a nyilatkozattal, hanem csak a véleménynyilvánítást. Nem úgy, mint a Soros NGO-k, amelyek pl. a röszkei incidens esetében teljesen nyilvánvalóan tették felelőssé a maguk és egymás testi épségét védő rendőröket az országba betörni szándékozó, féltéglával dobáló migránsokkal szemben. De hát ezzel Lázár Gergőnek akkor sem volt, és most sincs problémája. Mit is csodálkozzunk: áruló erdélyi kutyából nem lehet más, csak Kolozsvári Szalonna...
Harcostankos
2022. február 16. 08:53
Kikérem a Kolozsvári Szalonna nevében, hogy ilyen ganajtúró a szájára vegye....mocsadék szerecsen mosdató.
kemjuma
2022. február 16. 07:04
Ki ez a degeneralt?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!