Zajlik a vita arról, hogy lesz-e Orbán-Márki-Zay miniszterelnök-jelölti vita

2022. január 18. 17:51

Orbán politikai bátorságát megkérdőjelezni egyszerűen ostobaság.

2022. január 18. 17:51
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

„Vita

Zajlik a vita arról, hogy lesz-e Orbán-Márki-Zay miniszterelnök-jelölti vita, és egyáltalán, kell-e lennie. Legújabban Vona Gábor fejtette ki erről a véleményét, ezúttal sutba vágva újabban tapasztalt tárgyilagosságát, és egyenesen gyávasággal vádolva Orbánt azért, mert várhatóan nem áll kötélnek.

Szögezzük le, hogy noha Orbán politikai bátorságát megkérdőjelezni egyszerűen ostobaság, ebben a kérdésben az érzelmek egyáltalán nem játszanak szerepet. Egy ilyen döntés merőben költség-haszon elemzés alapján dől el: a politikus mit nyer és mit veszít, ha vállalja, mit nyer és veszít, ha nem.

Nos, nézzük Orbán szemszögéből. Mit nyer, ha vállalja a vitát? Semmit. A politikusi képességeit, kormányzati teljesítményét már mindenki ismeri, a választók már tudják, ki ő és mit akar. Itt már el is dőlhetne a dolog, de nézzük a másik oldalt is: mit veszíthet? Veszíthet támogatót amiatt, mert nem áll ki vitára? Aligha. Viszont a maga szintjére emelheti, fölértékelheti, megerősítheti a nála összehasonlíthatatlanul gyengébb helyzetű, a politikában éppen csak botladozó ellenfelét, óriási presztízsértékű pódiumot ácsolhat alá. Egy ilyen politikai akcióba, ami bőven fenyeget veszteségekkel, de nulla hasznot ígér, csak egy dilettáns hagyja magát beleprovokálni.

Vita majd akkor lesz, ha az ellenzék olyan meggyőző jelöltet állít, aki elől kitérni nagyobb veszteséggel fenyeget, mint kiállni ellene. Ettől egyelőre nagyon messze vagyunk.”

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hidegfehérmintaled
2022. január 19. 14:18
Most majd minden csicska pártnak lesz miniszterelnökjelöltje, akkor mindegyikkel álljon le Viktor vitázni?
Papamaci1957
2022. január 19. 09:24
Aquila non captat muscas.
zsuuuzsaaa
2022. január 19. 05:17
Mindenki tudja, a provokáció a bunkók fegyvere. "Nyuszi vagy McFly?" Ugye, hogy nem kell felülni a provokációnak :) A facebookon mindenki ezerrel lájkolja a fotót, miszerint a gepárd nem áll le versenyezni az agarakkal, mert ha jó vagy valamiben, azt nem így kell bizonygatnod! Még a boltban sem állunk le hazug, bolond szószátyárokkal vitázni, tesszük a dolgunkat, megyünk tovább.
oskar
2022. január 18. 23:59
Volt-e már olyan, hogy egy választásra készülő jelölt leállt vitázni azzal aki őt többször tolvaj bűnözőnek nevezett? Nem. Nem volt. Nem is lesz. Márkinak vissza kellene vonni azokat és bocsánatot kellene kérnie. Ezt elmebeteg nem teszi meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!