Öt dolog, amiért még zajlik az ellenzéki belső viszály

2022. január 10. 15:41

Az ellenzék borzasztóan fegyelmezetlen.

2022. január 10. 15:41
null
Vona Gábor
Index

„Az egész ellenzéki összefogás arra épül, hogy egymással egyébként számtalan területen vitában álló szereplők elfogadják és támogatják egymást, vagyis elszívják a békepipát. Az érzelmi alapot még 2018 telén a rabszolgatörvény elleni tüntetések teremtették meg. (Ott egyesek talán nem csak a békepipából szippantottak.) A nagy közös kiállás óta tehát létezik egy emocionális kapocs, amely összeköti a hat pártot. Ennek lényege, hogy tiszteljék, segítsék egymást, és ne a másik rovására dolgozzanak, hanem a közös ügyért. Ez a szép idea az elmúlt három év során folyamatos kihívásokkal szembesült. A Momentum különutas húzásai, a Jobbik Gyurcsány-dilemmája, a DK egyeduralmi törekvései, Karácsony kamarillapolitikája vagy az MSZP kapuzárási pánikja rendre megrengették a kölcsönös bizalom kártyavárát. De a NER minden igyekezete ellenére az ellenzéki pártok nem ugrottak egymásnak, összezártak, és lassan, de eljutottak az előválasztásokig.

A történelmi megmérettetés előtt megígérték, kímélni fogják a másikat. Aztán persze nem így lett. Mindenki összeveszett mindenkivel. (A politikatörténet furcsa fintora, hogy a legstabilabb viszony a két ősellenség, a DK és a Jobbik között alakult ki, amit sokan arra vezetnek vissza, hogy a két pártnak hasonló a szervezeti kultúrája.) Az első fordulót követően ismét közös fogadalom következett, nem lesz veszekedés, csak tiszta versengés. Megint nem így lett. Márki-Zay és Dobrev csörtéje ráadásul már-már a teljes szakítás rémképét festette fel. A végeredmény után harmadjára is ígéretet tettek a felek, most már tényleg itt a vége, innentől csak szeretet van, meg közös küzdelem. Persze újra másképp alakult, és lényegében azóta eltelt két és fél hónap, a választásokig hátralévő idő fele, és az összefogás diadalmenete roncsderbivé kezd alakulni.

Bár sokan már temetnék is az ellenzéket, ez óriási tévedés. Egyrészt az ellenzék simán nyerhet áprilisban. Egyszerűen a NER-rel kell foglalkozniuk, nem magukkal. Másrészt viszont azt kell mondjam, ezek a viták egyáltalán nem rendkívüliek, sőt: teljesen logikusak. A baj nem az, hogy vannak, csupán annyi, hogy nekünk nem kellene tudni erről. Nem az az összefogás problémája, hogy tele van belső vitával; ahol élet van, ott konfliktus is. Az a gond, hogy nincs egy nagy függöny, amivel el tudnák takarni ezt a közvélemény elől.

Az ellenzék borzasztóan fegyelmezetlen. A konfliktusok a rendezői szobából mindig a színpadra kerülnek, a NER-újságírók nagy örömére, akik napi szinten tudnak újabb és újabb tartalmakat gyártani a bakikból. Joggal merül fel a kérdés, mik ezek a konfliktusok, amelyek miatt képtelen az ellenzék a feladatára koncentrálni, és befejezni – legalább a színpadon – a belső viszályokat.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. január 11. 14:16
PRORGRAM 2022 vegyé kisebb kocsit, a nagyot zúzzad be, ne vezess, vegyé bérletet, tekerj, rollerez, gyalogolj, fuss, maradj otthon, aludj, ne világíts, ne fűts, ne füröggyé, ne facebookozzá, ne egyé, bogarat egyé, fényt egyé, ne igyá. csapvizet (néha) inkább patakbú, mossá patakba, ne áramozzá, semmit ne áramoltass magdabú, tartsad a hőt magadba, ne pazarolj gázt, ne fűcccs, ha nem kell, a jegesmedve is kibírja, ne mnnyé má ingyen orvoshoz, vidd a nyugdíjad, vagy ne menj, dögöjjjj meg, halott szavazó a jó fidesz szavazó, ne mossá fogat, legyé csak büdös, legyé görény, szexis, a motorizált, vagy egyéb elektromos kütyüjeiden mielőbb adj túl, a fizetésed most éppen krva magas, abból visszaveszünk, az adókat megemeljük, bevezetjük az iszlámot, ha nem akar is a nyakáná fogva berángatjuk a migránsokat, nincs olyan, hogy nem jössz bazzmeg alapon, csökkentjük a keresztények támogatását, nemet váltunk (hetente egyszer) az ovisokat hetente váltakozóan, állva és ülve is pisiltetjük a háziállatok nemváltását is támogatjuk ideológiailag gyarmatosítunk (EU) kedvére, minden szervezetben felkutatjuk és beleltározzuk a melegeket és zsidókat, stb.
Reszelő Aladár
2022. január 11. 13:45
Gabi, a belső konfliktus nyilvános megtárgyalása még nem lenne kizáró ok. De kétségtelenül nem mutat jól. Sőt bizonyos előrelátó választókat akár meg is rémíthet, hogy milyen minőségű kormányzás várható, ha a kampányszínek eldöntéséhez is 2 hónapos egyeztetés kell. Milyen koalíció áll fel, ahogy egyszerre van jelen a Fidesz visszatérésétől való félelem és a partnerek folymatos mószerolása, nyomásgyakrolása és zsarolása? Egyátalán, hány hónap kellene, amíg sikerül egy kormánynak felállni. Hogy tud egy ilyen koalíció a pandémiás veszélyhelyzet idején gyors döntéseket hozni? Főleg akkor, ha még "külső" partnerekkel is egyeztetni kell? Egy összehangolt migránsbetörés esetén (láttunk már ilyet) mi lesz a parancs? És akkor még nem ejtettünk szót a kapitány személyéről sem. Ő volt az aki személyesen meghekkelte az elmúlt évek legkomolyabb innovációját. Sikerült a választókkal megszavaztatni egy totálisan outsider jelöltet, aki a megnyilatkozásait tekintve egy futóbolond. Más évek alatt nem mond annyi hülyeséget, mint MZP a szokásos vasárnapi nagybeszédében. A kampányotok pedig teligázzal halad, csak azt nem veszitek észre, hogy MZP hátramenetbe rakta a váltót. Október 23-án volt egy seregszemle. Sétáltunk egyet a kellemes időben, rettenetesen sokan voltunk és ennél csak sokkal többen vagyunk. Ti is csináltatok egy nagy dzsemborit, de ott valahogy otthon maradtak a kormányváltó erők. Szinte mindenki, mert ott alig voltak. De lássuk a jövőt. A belső méréseitek szerint is fogy az esélyetek, pontozással ezt a meccset már nem tudjátok megnyerni, így a reményetek lassan már csak egy jólirányzott balhé, ami valamiért valahogy varázsütésre átfordítja a közhangultatot. És akkor jöjjenek a kínzó kérdések: - vajon Tarlós budapesti veresége és az utána következő KaliGeli-féle pancserkodás mennyire traumatizálta a Fidesz szavazókat. Lehetséges vajon, hogy a hazájuk féltése még a finomlelkű eltartott kisujjú nyárspolgárt is inkább a Fidesz mellé sodorja, mint hogy egy MZP-féle káosz jöjjön - vajon hány Fidesz szavazó vett részt az előválasztáson? Ha csak 10%-a az összes szavazónak, akkor sem vagytok annyian, mint gondoljátok. - ki nyomja meg először saját párton belül a pánikgombot? Ki lesz az, aki elsőnek kezd betlire játszani, ha tényleg nyerhetetlen a választás? A választáson nem csak Orbán leváltása a tét, hanem a következő 4 év erőforrásainak megszerzése is. Gyurcsány pedig szeretné tisztára törölni a táblát ellenzéki oldalon. A többiek mennyire állják a halálos ölelést, mennyire elfogadható bármely pártnak (és a szavazóiknak), ha a DK platformjává válnak? Ha most az lenne kérdés, hogy ellenzéi győzelemre vagy Fidesz 2/3-ra fogadnék-e, akkor az utóbbi raknék egy kisebb összeget.
Emery4919
2022. január 11. 13:22
"Gondoljon arra a kedves Olvasó, amikor elkezdi főzni az ünnepi menüt, aztán rászakad az ég, jön a kapkodás, a hús már füstöl a sütőben, de a krumpli még nincs is megpucolva, az uborkáról kiderül, hogy keserű, a borospohár összetörik, a lisztes bödön kiborul, a bolt meg bezárt. És ahogy növekszik a káosz, kúszik felfelé az ideg tarkótájon, szeretett családtagjaink idegesítő ufókká alakulnak a szemünkben, az ünnepi hangulat pedig egy nagy „mindenki b.ssza meg” kiáltássá sűrűsödik. Na, valami ilyet éreznek most sokan az ellenzéki oldalon." --------------------- Azért ez egy viszonylag jó hasonlat. Biztos nem egyedül hozta össze, :-)
Feri70
2022. január 11. 11:18
Nincs itt öt pont, meg semmi ilyen baromság. Az ellenzék nem KORMÁNYVÁLTÁST akar, ez csak kommunikációs trükk. Az ellenzék a HATALMAT akarja megszerezni. Ez az origó, ide vezethető vissza minden, és ide is kell visszavezetni. Azzal vádolják a kormányt, amit majd ők fognak elkövetni. Ezt játszották már el 1919.ben, 1948-ban, 2002.ben. Ha bele gondolunk, mind a három alkalommal, hazugságokkal, megszerezték a hatlamt, majd olyan szinten bitorolták, azt, és uraskodtak hogy a nép fellázadt, ellenük, és el is zavarta őket. Ez volt 19-ben 56-ban is, és 2006-ban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!