Szerbia és az európai uniós álom

2022. január 18. 11:14

Az Európai Unió kezdi elveszíteni tekintélyét.

2022. január 18. 11:14
Rontó Martin
Corvinák

„Október végén pedig a szerb–kínai barátság további erősödését figyelhettük meg Wang Ji kínai külügyminiszter és Aleksandar Vucic szerb elnök találkozóján, ahol az esetleges jövőbeli befektetésekről esett szó.

Végső soron kijelenthetjük azt, hogy az Európai Unió kezdi elveszíteni tekintélyét a nyugat-balkáni országokban, és a csatlakozás iránti lelkesedés alábbhagyott, mindezek fényében Szerbia pedig igyekszik alternatív lehetőségek után nézni. Mindezek mellett Szerbia számára jelentős gazdasági partnert jelent Kína, aki számos beruházást hajtott végre az országban és jelentős kölcsönöket folyósít Szerbiának. Ezen lépéseket pedig az Európai Unió nem nézi jó szemmel. A Covid-19 megváltoztatta a prioritási listát, így a nyugat-balkáni bővítés háttérbe szorult egy időre. A kérdés azonban továbbra is adott: ki fogja előbb meghódítani a Nyugat-Balkánt; a Brüsszeli bürokrácia, az orosz medve, vagy a kínai sárkány? A tét magas és a győztes mindent visz. Azt hogy ki nyer, nem lehet előre tudni, de azt igen, hogy mi mindent lehet veszíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szittya66
2022. január 18. 20:01
"Az EU kezdi elveszíteni a tekintélyét" Bár így lenne, sajnos már régen elveszítette!
I.E.D.
2022. január 18. 17:38
De amikor már nem bírják a csetnikek fizetni a kínai hiteleket, akkor Európának tartják a markukat...nem a töröknek és nem a ruszkinak.
Parm
2022. január 18. 12:52
Energiaszektor már az oroszoké, az infrastruktúra és pénzügy kináé. Az Ajrópúnó a szokásos módján ezt is elkúrta.
józan paraszti ész
2022. január 18. 12:30
A Junijó (jó?) még egy kicsit váratja őket, megjön az eszük és nem akarnak majd belépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!