Mit mond az ombudsman arról, hogy miért nem lehet helyi népszavazást tartani a Magyarországon, amikor országosat igen?

2022. január 11. 12:45

A lényeg az, ha tényleg a járványügyi szempontok a döntőek, az ellenzéki népszavazásnak is aznap kell lenni!

2022. január 11. 12:45
null
Szél Bernadett
MTI-OS

„A lényeg az, ha tényleg a járványügyi szempontok a döntőek, az ellenzéki népszavazásnak is aznap kell lenni!Az ombudsman válaszában két lényeges dolog van. Azt írja, bár valóban csak országos népszavazást lehet kezdeményezni és tartani, az Országgyűlés »megteremtette annak törvényi lehetőségét is, hogy az országos népszavazás az országgyűlési választásokkal egy időben legyen megtartható. Amennyiben az országgyűlési választás és a népszavazás azonos időpontban kerül megtartásra, ez a járványügyi kockázatok növelése nélkül tenné lehetővé a népszuverenitással összefüggő alapjogok gyakorlását a választópolgárok számára.« Vagyis a választásokkal egy napon megtartott országos népszavazás nem növeli a járványügyi kockázatot, míg a más napon tartott helyi (vagy akár országos!) növelné.

A másik lényeges állítás, hogy csak akkor alkotmányos a tilalom, ha azt időnként felülvizsgálják. Idézem, »elvi jelleggel« a népszavazás kapcsán is felhívhatóak lehetnek az Alkotmánybíróságnak a gyülekezési jog kapcsán tett megállapításai. Eszerint »alkotmányos követelmény (...), hogy a jogalkotónak észszerű időközönként meg kell vizsgálnia, hogy a korlátozásra okot adó körülmény továbbra is indokolja-e az alapjog felfüggesztését«. Az ombudsman szerint »a jogalkotónak a helyi népszavazás korlátozása kapcsán is azt kell folyamatosan vizsgálnia, hogy az ezen alapjog korlátozására okot adó körülmény, a járványhelyzet alakulása indokolja-e az adott alapjog gyakorlásának további felfüggesztését.«   

Két dolog tehát kiderült: egyrészt ha megtiltják egy alapjogunk gyakorlását, akkor az a minimum, hogy rendszeresen megvizsgálják, járványügyileg indokolt-e a fenntartása. Nem »utánanéznek«, mint Gulyás Gergely mondta, aztán soha többé nem hallunk róla. Tudjuk, hogy nem szeretik, ha helyben mozgolódás van, és a saját sorsukat a saját kezükbe akarják venni az emberek, nálunk Pest2-ben is több ügyben a helyi népszavazás tudna tiszta helyzetet teremteni. De ha akkor itt a különbségtételnek járványügyi indoka van, egy biztos: akkor csak a választások napján lehet megtartani a Fudan népszavazást is. Várjuk a kormány reakcióját, megyünk tovább!”

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. január 14. 14:17
Tisztelt Szülők! Értesítem Önöket, hogy gyermekük Péter ismételt figyelmeztetések ellenére, sem fogad szót, összevissza beszél, időnként hazudik és nincsenek konkrét elképzelései a jövőről, de még a holnapi napról sem. Ennek ellenére azzal bolondítja társait, hogy ő a miniszterelnök. A gyermek rendkívül csapongó, szétszórt, időnként agresszív. Sajnos másnapra még azt is elfelejti, előző nap mit mondott. Osztálytársait rendszeresen bántja, leárulózza. Csapatmunkára nem alkalmas. A lényeg: a gyermekkel nem lehet bírni, annak ellenére sem, hogy egy pedagógiai asszisztenst (P.J) és egy nehezen kezelhető gyermekeket segítő munkatársat rendeltünk mellé (S.A). Sajnos azonban a helyzet nem változott, ezért kéjük a kedves szülőket, nevelési eljárásaik megválogatásában legyen körültekintőek. Ha szükséges további részletekkel valamiféle csoport tud tájékoztatást adni, valamilyen tömörülés, ahová állítólag a gyermek felvételt nyert. Ha a helyzet rövid időn belül nem változik, gyermeküket kénytelenek leszünk eltanácsolni. Üdvözlettel: Dezsőke
Járványfigyelő
2022. január 11. 22:07
Lehet.
Monongahela
2022. január 11. 21:24
Feszült vagy Berni. Dugj egyet.
kiss.istvan770
2022. január 11. 17:40
HP & BL.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!