Politikai kérdés, hogy vissza kívánjuk-e szerezni a hatalmat a vajas kenyerünk felett

2022. január 28. 17:54

A vajas kenyértől a homár-mangó crème fraîche-ig minden élelem egyben társadalmi viszonyrendszer is.

2022. január 28. 17:54
null
Mendly Dorottya
Mérce

„A Fordulat folyóirat élelmiszer-önrendelkezésről szóló lapszáma vitán felül létkérdést tárgyal olyan kritikai értelmezésben, aminek a körülöttünk lángoló világban ma már alapkövetelménynek kellene lennie. A szerzőktől azt is elleshetjük, hogy hogyan érdemes az önrendelkezés szelleméhez méltóan tudományos munkát végezni.

A Fordulat folyóirat szerkesztői az új lapszámmal szokás szerint olyan témakörhöz nyúltak, aminek az értő feldolgozása kiemelkedő fontossággal bír (nem csak) a hazai kontextusban. Ha azt mondanám, hogy mindaz, amiről a 29. szám szól, élet-halál kérdése, akkor sem mondanék nagyot, hiszen enni vitán felül kell. Nemcsak az nem mindegy, hogy mit és mennyit, hanem az sem, hogy az élelmet hogyan, milyen termelési technológiával és társadalmi feltételek mellett állítják elő.

A vajas kenyértől a homár-mangó crème fraîche-ig ugyanis minden élelem egyben társadalmi viszonyrendszer is – ahogy a cukor kapcsán ezt Kozák Sándor lapszámbéli könyvrecenziója találóan meg is állapítja.

Ez az az alapvető fontosságú meglátás, ami összeköti az »Élelmiszer-önrendelkezés« szám cikkeit, de a szerkesztők helyesen egy másik alapvetést is e mellé rendelnek: az a társadalmi viszonyrendszer, amiben az élelem elhelyezkedik, egy tágabb, ökológiai viszonyrendszerbe is ágyazódik – a tőke logikája pedig ugyanúgy töri kerékbe mind a kettőt. Nemcsak azt fontos látnunk, hogy e viszonyok ezer szállal kötődnek egymáshoz, de azt is, hogy a határaik össze is mosódnak. Ennek az egységnek az értelmezésére kiváló választás Jason Moore elmélete, aminek a bemutatásával indul a lapszám. Ahogy a szerkesztők fogalmaznak, »ez a keretezés világossá teszi mind az antikapitalista baloldali, mind a zöld mozgalmak számára, hogy problémáik gyökere és megoldásaik horizontja közös« (3. o.).”

Nyitókép: Mint Images / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Squalline
2022. január 29. 11:53
Eskuszom vegigolvastam. Ezek kijottek valamikor is a konyvtarbol? Lehet ott szulettek es ott is halnak meg, komolyan mondom. Hallottak valaha is egyszeru, lenyeglato es praktikus megkozelitesrol? Mikor jonnek mar ra arra, hogy a valodi tudas ott kezdodik, ahol az elmelet, okoskodas veget er? Amennyi penzt, idot es energiat elmeleteik elmeletenek a megmagyarazasara forditottak, abbol siman vehetnenek mondjuk tiz hektar foldet. Es elkezdhetnenek gazdalkodni kvazi kiserleti jelleggel. Fasza youtube videokat es podcasteket lehetne csinalni arrol, hogy egy kisgazdalkodo hogyan tud mukodni jelen vilagban. Emberi nyelven bemutatva mindazt, ahogy a dolgok valojaban vannak. Sokan rohognek a paradicsom piros es nem sarga rigmuson. Pedig a valodi tudas az egyszeru lenyeglatas kepessegenek szintjen kezdodik. Ami olyannyira valosagszagu, hogy egeszen borzongato, mulatsagos es felszabadito. Ott allsz a darabka folded elott es nezed. Vegiggondolod azt, hogy mibol mi kovetkezik, amig a palantabol zold, sarga, majd piros paradicsom lesz. Majd hogyan adod el. Ennyi a tortenet. A valodi tudas pedig ott kezdodik, hogyha ezt vegig tudod gondolni magadban, es mester akkor leszel, ha meg tudod csinalni. A valosagban. A cikket jegyzo konyvtar szakosok eseteben ez az, amit ok soha de soha nem ertenek meg. Milyen valodinak lenni, es valami valosagosat alkotni.
Autofocus
2022. január 29. 10:00
Értelmetlen ködszurkálás. Ezeket vagy karakterszámra fizetik, vagy tényleg ennyire hülyék.
sárospataki lány
2022. január 29. 07:58
A creme fraiche az franciául a tejföl. Aki tejfölös-mangós homárt eszik, az hülye.
Gullwing
2022. január 29. 07:39
Megint egy libcsi hüje(j). Ezek nem fogynak el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!