Kollektív hisztéria

2022. január 28. 19:18

Orbán szélsőséges külpolitikai kalandjaiban még a lengyelekre sem számíthat.

2022. január 28. 19:18
null
Kaltenbach Jenő
Facebook

„A törtènelem tanulsága szerint a szèlsőjobb, fasiszta eszmèk különösen ott jutnak hatalomra, ahol egy országnak, nèpnek önèrtèkelèsi zavarai vannak, azaz az ország tènyleges, ès a vágyott, jogosnak tartott helyzete között nagy a szakadèk.

Ez volt a helyezet, Nèmet- ès Olaszországban a kèt világháború között. Ott a háborús katasztrófa ès az utána következő demokratizáció lènyeges változást hozott, mèg akkor is, ha mindkèt országban ma is jelen van a fasisztoid eszme, de csak a perifèrián.

Ma kèt olyan ország van az EU-ban, Magyar- ès Lengyelország, amelyekben a fent említett szakadèk törtènelmi okokból úgyszólván folyamatosan a közgondolgozás rèsze volt, ès ma is az. Nem vèletlen, hogy itt vannak komoly feszültsègek a demokratikus èrtèkrend stabilitását illetően.

Orbán Magyarországa ráadásul, Lengyelországgal (is) ellentètben, azzal is vádolható, hogy az Unió èrdekeivel ellentètes külpolitikát folytat, ami aktuálisan pl. a rendkívül veszèlyes ukrán konfliktusnál is megmutatkozik.

Orbán ugyan folyamatosan azzal próbálkozik, hogy tovàbbi eszmetársakra tegyen szert, így pl.az un. Visegrádi nègyessel, de folyamatosan fokozódó EU-n belüli elszigetelődèsère mi sem jellemzőbb, mint hogy ma már a nègyes legfeljebb duóra zsugorodott, ès szèlsősèges külpolitikai kalandjaiban mèg a lengyelekre sem számíthat.”

Fotó: FIORA GARENZI / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csabi57
2022. január 30. 14:17
Jenő! Még a végére azt is oda kellett volna írni, hogy "Merjünk kicsik lenni!".
Saksafar
2022. január 29. 17:03
(Hü)jenő, a fasizmus és a nácizmus baloldali gyökerűek, ami ugye Orbán nem! Mindenkinek joga van baromságokat beszélni, de kár ezt a zagyvaságot állandóan hangoztatni, mert csak a buta prolikat lehet megvezetni velük.
Pitypangocska
2022. január 29. 16:44
Kedves Kaltenbach Úr! Foglalkozzon inkább a krónikus székrekedésével! Mindenki jobban jár!
zolizolizoltan
2022. január 29. 13:14
Orbán látogatása Putyinnál még számára is terhes lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!