„Lehet farhátas poénokat elsütni, meg azon röhögni, hogy a fenti alapanyagok láttán nem egy különösen egészséges reformmenü bontakozik ki a képzeletbeli konyhapultunkon. De az igazság az, hogy a farhát, a fehérliszt, a cukor meg a többi Magyarország lakosai nem kis hányada számára a napi betevő szerves részét képezik. Materiális alapon, kulturális felépítménnyel, ha úgy tetszik.
Némiképp relevánsabb reakció ellenzéki oldalról, hogy ha már csökkentené a kormány egyes élelmiszerek árát, akkor miért nem csökkenti az áfát, aztán majd a verseny megoldja, hogy ne nyeljék le a kereskedők a különbözetet. Nem ördögtől való gondolat, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a disznó, csirke és a tej után már eddig is ötszázalékos áfát kellett fizetni. A többi ára pedig úgy elszállt, hogy azon az áfacsökkentés nem sokat segített volna.