Halottakról jól, vagy semmit!

2022. január 04. 08:06

Ebben az esetben az „igazságnak” és a „jónak” nincs közös halmaza.

2022. január 04. 08:06
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

„Tudom, sokak számára nagyon csábító most Homonnay Gergelyről írni. De van egy régi latin mondás, amihez ildomos és elegáns tartani magunkat. A magyar közbeszéd egyik legnagyobb tévedése ennek a mondásnak a félrefordítása: »halottakról JÓT, vagy semmit«. Az eredeti latin így szól: De mortuis nil, nisi bene. Vagyis: »halottakról JÓL, vagy semmit«.

A mondás eredete, indíttatása nem morális volt, hanem gyakorlati. Akkoriban ugyanis a társadalmak féltek a halottak bosszújától. Ezért aztán csak az igazságot szabad róluk elmondani, a halál után is.

Viszont az igazság néha olyan, amit az ember az élőkről sem szívesen mond. Nem azért, mert esetleg folyton perrel fenyegetnek, hanem nem szívesen mondunk csúnya dolgokat. Mégiscsak úgy vagyunk vele: élőkről jót, vagy semmit. Ebben az esetben az »igazságnak« és a »jónak« nincs közös halmaza. Ezért most van az, amikor a legjobb csendben maradni.”

Nyitókép forrása: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktusztea
2022. január 05. 15:01
Azért csak belerúgtál úgy, mintha nem tetted volna. Gratula.
feherfarkas
2022. január 05. 08:17
A halál nem mentesít semmi alól. Mindenkit az élete minősít, a tettei, a megnyilvánulásai. H.G. most is az, aki volt!
Simon Attila
2022. január 05. 00:17
Egy liberális buzival kevesebb. Hagy hulljon a férgese.
justiceforhungary
2022. január 04. 17:05
George Floyd Homonnay
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!