Védjük meg a Haggenmacher-villát, az egykori Istenszeme fogadót!

2022. január 12. 10:57

A főváros privatizálni akarja ezt a budai műemléket.

2022. január 12. 10:57
null
Fürjes Balázs
Fürjes Balázs
Facebook

„Buda értékes hely, sok mindent szeretünk benne. Számos gyönyörű műemlékünk is van, melyek megőrzése, gondozása közös feladatunk. A régi épületek megújulva sokféle módon szolgálhatják a közösséget. Semmiképpen sem szabad elkótyavetyélnünk őket.

Sajnos úgy tűnik, hogy most mégis ez történik az egykori Istenszeme fogadóval, amit Haggenmacher-villa néven is ismerünk, és ami jelenleg a budapesti önkormányzat tulajdonában van. A főváros privatizálni akarja ezt a budai műemléket: a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi Bizottsága tavaly novemberben döntött a Szilassy út 3. szám alatti műemlék eladásáról.

Ezzel a 18. századi építésű Haggenmacher-villa magántulajdonba kerülne, üzleti célra, profitszerzésre használná az ingatlanos cég, aki megveszi (már a vevő is megvan!). Ez óriási hiba! Az Istenszeme fogadónak és hatalmas parkjának közösségi tulajdonban és közösségi használatban kell maradnia, közösségi célokat kell szolgálnia!

Szerintünk, budaiak szerint, mert hogy ebben a kérdésben az eladás hírére széles körű egyetértés bontakozott ki. Olyanok között is, akik egyébként sok kérdésben vitatkoznak egymással. Az eladás szándéka óriási felháborodást váltott ki a Hegyvidéken. Az emberek nem szeretnének falakba, lezárt területekbe ütközni a budai hegyvidék közepén!

Az MKKP-s Kovács Gergely önkormányzati képviselő, Élő Norbert DK-s önkormányzati képviselő is felemelte a szavát a műemlék eladása ellen, és kiálltak a közcélú használat mellett. A területért aggódnak a civilek, lokálpatrióták és a hellyel részletesen foglalkozó újságírók (pl. a Válasz Online-os Zsuppán András) is. Az aHang internetes oldal petíciót indított a privatizáció megakadályozására, melyet több száz budai polgár írt alá. Javaslatom egyszerű: halljuk meg a budaiak szavát!”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. január 12. 19:18
Már érzik a bukást ezért gyorsan mindent eladni és a pénzt szétlopni ez a liberális módi.
Agnieszka
2022. január 12. 18:20
A Disznófő forrás még mindig el van kerítve?
Kormánypárti1
2022. január 12. 17:49
;-)
Kormánypárti1
2022. január 12. 15:24
Azért van annak valami különös bája, hogy ha Pesten adnak el bármit, az a kutyát se érdekli, na de ha Budán, az felháborító. Tudja valaki miért van ez így?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!