Kinek jár a női kvóta?

2022. január 25. 18:19

Ádáz összecsapásra került sor Németországban a feminista és a transzjogi jogvédők között.

2022. január 25. 18:19
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Adott egy kétgyermekes bajor zöldpárti politikus, akinek igazolványaiban férfinév szerepel, és akinek nem áll szándékában hormonális és sebészi úton nemet váltani – ugyanakkor »Tessa« néven, hosszú szőke parókával ül a Bundestagban, mert egy napon felpróbálta a felesége egyik ruháját, és akkor rádöbbent: nőként szeretne élni. Amivel még nem lett volna gond, csakhogy a mi Tessánk a Zöldek női kvótájának terhére jutott parlamenti mandátumhoz, ezért most harcos feministák beadványt intéztek a Bundestaghoz, követelve az illető politikus visszahívását, nagyjából azzal érvelve, hogy aki úgy néz ki, mint egy férfi és olyan személyi adatokkal rendelkezik, mint egy férfi, az férfi. Tehát jogtalanul bitorolja az egyik női kvótát.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az ügyről szóló cikkében az Emma című nagymúltú feminista magazin a »deadnaming« bűnébe esett – azaz leírta a politikus eredeti (és máig is hivatalos) keresztnevét, amely néven egyébként szeptemberben a szavazócédulákon szerepelt, de amely névre visszautalni transzfób jogsértésnek minősül. (Mert egy fiatal liberálisként egyszer kiejtett »Térdre, csuhások« mondatért harminc évvel később is jár a gúnyolódás és a »soha nem volt ez keresztény« verdikt, ellenben az egész eddigi politikai karrier során használt és jogilag máig érvényes születési név – úgymond az »ilyen volt« állapot – felemlegetése nem más, mint szélsőséges erőszak).

Záporoznak is a szolidaritási hashtagek, ugyanakkor tipikusan olyan meccs ez, ahol hiába igyekszik az ember, egyik félnek sem bír őszintén drukkolni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. január 26. 11:41
Milyen tekintélye lesz az olyan Parlamentnek ahol ilyen sültbolondok képviselők lehetnek?
ato boldizsár
2022. január 26. 08:25
Persze, hogy nem bír. Csak nézi szánakozva, mint amikor a majmok verekedni lezdenek a ketrecben valami miatt, vagy a zártosztályon is biztos lenne ilyesmi, csak ott leszedálják az izgága szereplőket. A Bundestag mai kereteibe viszont belefér ez. Van még rá sajnos számos példa..
balbako_
2022. január 26. 07:20
Németországban nem tűnt fel, hogy ezek a "súlyos" problémák a sokmilliós migránstömegeiket nem érinti.
Szerintem
2022. január 26. 06:58
Ilyen kvóta, olyan kvóta, aztán aki az alkalmas rátermettségével indulna, annak már nincs helye, nincs hová. Ez a kvótázási cirkusz arra megy ki, hogy az egyenlő esélyeket, demokráciát, szabad választásokat megkerülve, minél inkább csak önkényesen kiválasztottak kerülhessenek pozícióba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!