Félek a liberálisoktól, és van rá okom

2022. január 01. 10:06

Magyarországnak – mint minden országnak – nagy szüksége volna konstruktív ellenzékre.

2022. január 01. 10:06
Kolossa Tamás
Magyar Nemzet

„Magyarországnak – mint minden országnak – nagy szüksége volna konstruktív ellenzékre. Voltak erre elszigetelt kísérletek, lózungnak megmaradt nyilatkozatok, ám a mindennapi tapasztalat folyamatosan azt mutatja, hogy erre nem volt és egy darabig nem is lesz esély.

Mit jelent ez? Egyszerűen: barbarizmust. De finoman fogalmazva is: az együttműködés teljes hiányát. Vagyis a magyar társadalom az úgynevezett rendszerváltás óta egy pillanatig sem járt az együttműködő nemzet útján. Miért?

1989 előtt pár évvel már sarjadzott az úgynevezett demokratikus ellenzék, amelynek köszönhetően sokan kezdtünk hinni a liberalizmusban. Annyira, hogy azt hittük, a liberális hozzáállás ellenzékben is liberális, együttműködő lehet. Tamás Gáspár Miklóstól akkor még azt tanultuk, a klasszikus liberális gondolkodó akár jobboldali konzervatív is lehet.

Nagyon hamar kiderült, hogy Magyarországon ez nem így van. Hirtelen az addigi demokratikus ellenzékkel együtt liberálisok lettek mindazok, akik az előző rendszert működtették. Az első kormány demokrata lehetett, liberális viszont nem. A második kormány ideje alatt kezdett igazán kirajzolódni, mit is jelent valójában, kiknek a birtoka a liberalizmus. Akiknek ez nem tetszett, azok lassan kialakítottak egy évtizedek óta nem látott jobboldali szövetséget. Aztán ők lettek a harmadik kormány. Ettől kezdve tapintható a magyar politikában a gyilkos gyűlölet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. január 01. 22:29
Egy ország jó működéséhez egyáltalán nincsen szükség ellenzékre. Svájcban mindig a 4 legnagyobb párt koalíciója kormányoz törvény alapján. A pártpolitikai küzdelem a hatalomért ugyan nem tesz jót egyik országnak sem. Hiába nagy és akar akármit egy párt egy országban, ha "csak" a második a választáson. Eleve nem politikai pártokra célszerű bízni a közügyeket.
tevevanegypupu
2022. január 01. 17:53
Konstruktív ellenzék a XX. században és a XXI.ben Horthy volt..aztán pedig a fidesz.. akik miután kormányra kerültek,tettek is valamit az országéért..Csak a tényeket nézze valaki..és látni fogja.
csulak
2022. január 01. 15:00
baloldaltol jot meg soha nem latott a vilag ! nem is fog !
hátakkor
2022. január 01. 14:16
Fizetett ellenzékre nincs nagy szükség. Ha kell, kialakul úgyis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!