Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni

2022. január 18. 11:21

Szigorú szabályokat kell hozni és politikai bátorságnak kéne lennie, még három hónappal a választások előtt is.

2022. január 18. 11:21
null
Komáromi Zoltán
Magyar Narancs

magyarnarancs.hu: Ön szerint hogyan lehetne e jócskán fertőzőbb vírusváltozat terjedését hatásosabban fékezni?

KZ: Ha lenne, lett volna tömeges térítésmentes tesztelés, és így valakiről kiderült volna, PCR-ral igazolva, hogy fertőzött vagy a klinikai tünetei a betegségre utalnak, akkor azonnal visszakövethetnék a telefonok helyadatai alapján, hogy kikkel találkozott, kikkel volt egy légtérben, kiknek adhatta tovább a fertőzést. Ezeket az embereket 12-24 órán belül letesztelnénk, és a megfelelő karanténintézkedéseket rendelnénk el, és azt ellenőriznénk is. Ezzel nagymértékben csökkenthető lenne, lett volna a vírus terjedése.

magyarnarancs.hu: Az omikronnál a tünetek az előző variánsoknál hamarabb jelentkeznek, enyhébbek, a gyermekekre nem annyira veszélyesek. Nem kell olyan hosszú karanténidő, rövidítettek rajta. Viszont a beteggel együtt lakókra eleve nem vonatkozik kötelező karantén.

KZ: Akkor felteszem a kérdést: ha az óvodába járó unoka óvodástársa, vagy valaki az óvónéni családjában omikronfertőzött, akkor nekik nem kell karanténba menniük? És ha ez az unoka így összeszedi az omikronfertőzést az óvodában, vagy az iskolában és vasárnap, amikor elmennek meglátogatni a nagymamát, szépen átadja neki? A nagymama 70 vagy 75 éves, cukorbeteg, légzőszervi betegsége is van, esetleg magas vérnyomása is. Akkor tudok én arról vitatkozni, hogy neki se lesz semmi baja az omikrontól?

magyarnarancs.hu: Akinek influenzás, avagy koronavírusos van a családjában, mit tegyen? Ha tud, maradjon otthon?

KZ: Olyan számú beteg fertőződött meg, hogy biztosan kiszorította a deltát az omikron. Nyáron remélhetőleg a dolog természetéből eredően csökkenni fog a cseppfertőzések fizikai lehetősége, mert ha 30-35 fokos kánikulában valaki tüsszent, köhög, egy másodpercen belül beszárad az a csepp, és leesik. Most percekig lebeg a levegőben.

Szigorú szabályokat kell hozni és politikai bátorságnak kéne lennie, még három hónappal a választások előtt is. Egyébként sem most kéne elkezdeni, hanem októberben-novemberben, vagy inkább nyáron kellett volna, és akkor nem tartanánk itt. Amiképp politikai gyávaság és tisztességtelen az is, hogy a munkahelyekre bízzák a járványügyi protokollt, noha világosan megfogalmazott és érvekkel alátámasztott követelményeknek kellene lenniük. Káosz, ami itt van, és nem tudunk mást csinálni most már, mint imádkozni, hogy valahogy levonuljon ez az ötödik hullám, minél kevesebb áldozattal.

Kormányváltás után azonnal be kell vezetni és betartatni olyan szabályokat, hogy szeptemberben ne induljon újra a járvány, például az óvodás és iskolás gyermekek immunizálása elengedhetetlen. A szülőket meg kell győznünk ennek a fontosságáról. A tanárokat, óvónőket és az iskolai, óvodai dolgozókat szintén.”

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2022. január 19. 07:22
Itt a vége. Erkölcstelen választások előtt néhány hónappal az emberek jövőjével játszadozni. Van aki sokat veszített a járvány miatt, van aki éveket, hónapokat, üzletet, munkahelyet, stb.. Aki úgy érzi, hogy korlátoznia kell magát továbbra is, az korlátozza magát. Képezze magát otthon végezhető munkára és maradjon otthon. Rendeljen online és maradjon otthon. A fiatalok előtt ott áll az egész élet, hagyni kell őket élni.
pragmatika
2022. január 18. 20:03
"Ezzel a vírussal nem lehet együtt élni" Pedig muszáj lesz. Ez az omikron, amilyen szuperül terjed, olyan enyhe tünetei vannak. Teljesen felesleges itt korlátozgatni. Aki idős, gyenge immunrendszerrel, vagy krónikus beteg, az vigyázzon magára. Az emberek nagy része most már tünetmentes. "Kormányváltás után azonnal be kell vezetni és betartatni olyan szabályokat, hogy szeptemberben ne induljon újra a járvány, például az óvodás és iskolás gyermekek immunizálása elengedhetetlen." B.meg a járvánny szeptemberben szépen beindul újra. Ha meggebedünk is. Csak már qvára nem okoz tüneteket. A krónikus betegek meg ismétlem vigyázzanak magukra, meg oltassanak 6szor. "például az óvodás és iskolás gyermekek immunizálása elengedhetetlen" Mert ? akkor nem betegszenek meg ? Ahogy eddig sem ? Vagy nem fertőznek ? (Dehogynem). Komolyan mondom hülyét kapok ezektől.
Bájron
2022. január 18. 19:57
Te mocskos fasiszta náci szarkupac vagy!
masikhozzaszolo
2022. január 18. 17:48
El vagy te tévedve, hapsikám. (bocs, hogy értsd:csávókám) Nincs telefonom, se bankszámlám. Engem akarsz követni? goglim sincs, közösségi médián sem vagyok, se félszbuk, se semmi. A körforgalomban kettőt is fordulok, ha pl. az asszony közben új célt talál ki nekem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!