Emil Hoffmann, a náci külkeres, aki Kádár „jó hírét” terjesztette Nyugaton

2022. január 08. 19:32

Egy újabb echte náci kalandjai az antifasizmus bajnokaival.

2022. január 08. 19:32
null
Borvendég Zsuzsanna
PestiSrácok.hu

„A frankfurti kereskedelmi kirendeltség üzletfelei között időről időre megjelent egy igencsak fura figura. Már az ötvenes évek első felében is többször kapcsolatba lépett a magyarországi külkeresekkel, de csak a forradalom után lett rendszeres látogatója hazánknak. Lelkesen segítette a hazai politikai elit nyugati kapcsolatrendszerének építését és terjesztette Kádár jó hírét a nagyvilágban. A neve: Emil Hoffmann. Egy újabb echte náci kalandjai az antifasizmus bajnokaival.

Az Emil Hoffmannról szóló titkosszolgálati anyagokat olvasva az embernek olyan érzése támad, mintha egy klasszikus James Bond-film forgatókönyv-ötletét, vagy egy John le Carré-regényt lapozgatna. Hoffmann megfordult szinte az összes létező és labdába rúgó titkosszolgálat közelében a hidegháború kibontakozásának éveiben, és úgy kufárkodott az összegyűjtött információkkal, mint a rafinált árusok a zsibvásár piacán. Persze az ehhez szükséges tudást nem holmi bolhapiaci kiárusítás során szedegette össze, komoly kiképzést kapott ő még a háború idején.

Hoffmann az első világháború előtt született Németországban, így gyermek- és ifjúkorát a vesztes háború okozta traumák légköre határozta meg, nagyfokú gyűlöletet táplálva benne a győztesek iránt, akik szenvtelenül kényszerítették rá diktátumukat a legyőzött országokra. Ebből a generációs életérzésből további tragédiák sora következett: Hoffmann a nemzetiszocialisták közelébe sodródott és 1929-ben belépett Hitler pártjába.

Hamarosan az SA tagja lett, de annak felszámolása sem törte ketté karrierjét. Kiváló propagandista vált belőle, már ekkor megmutatkoztak újságírói kvalitásai. 1939-ben kiképzett hírszerzőként került Goebbels propagandaminisztériumába, ahonnan hamarosan Bukarestbe helyezték sajtóattasénak.”

Nyitóképen: Kádár János. Fotó: MTI Fotó: Pap Jenő

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. január 09. 10:00
Hány ilyen szarláda gyilkolt még nálunk is 1944-1990. között?!
Rasdi
2022. január 08. 20:58
Annak idején eleget dolgoztam külker.kapcsolatokkal. A BME-n végeztem gépészmérnökként, majd elvégeztem a Közgázon a kétéves mérnök-közgazdász képzést külker. szakon. Külker. vállalatnál nem dolgoztam, de "fővállalkozó" cégnél külker. cégekkel voltam kapcsolatban. Sőt voltam pár évig a Gépexport/Industrialexport vállalatnál is, amikor az megkapta az exportjogot. Szóval valamennyire, az általánosnál közelebbről érzékeltem a "külkereskedelmi légkört". Én viszont valahol pont a "másik irányba" érzékeltem hasonlót. Amikor szovjet relációban szovjet-magyar kettős állampolgár volt az illetékes ügyintéző a külker. vállalatnál.
pumuklik
2022. január 08. 19:39
Nagyon jók a könyvei, kedves Zsuzsa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!