Visszatérne Hillary Clinton?

2021. december 26. 16:30

A 2016-os demokrata elnökjelölt újra interjúkat kezdett adni, amely néhány amerikai politikai elemzőt abszurd Mi lenne ha? forgatókönyvekre ihletett.

2021. december 26. 16:30
null
Hajdú Tímea
Neokohn

„Még egy év sem telt el Joe Biden elnökségéből, de már elkezdődtek a találgatások, hogy ki lesz a demokrata jelölt 2024-ben. A demokrata párt 2020-as sikere után jövőre a kongresszusi választásokon a jelenlegi előrejelzések alapján akár a Kongresszus mindkét házát is elvesztheti. Az afganisztáni kivonulás kudarca, a Keystone olajvezeték építésének leállítása, az ellátási láncok válsága, a járványkezelés és az infláció rekordgyorsasággal elapasztották Biden támogatottságát, különösen a független szavazók körében. Ráadásul az országszerte felerősödött viták az iskolai tanagyagokról, különösen a gender és a faji egyenlőség témájában ahhoz vezettek, hogy a hagyományosan demokrata Virginia nemrég republikánus kormányzót választott meg.

Biden ugyan a hírek szerint újra indulna, de tekintettel idős korára és egyre zuhanó népszerűségi mutatóira a pártja valószínűleg igyekezni fog jobb alternatívát keresni. Ilyen már előfordult korábban: 1980-ban Jimmy Carter népszerűtlensége miatt a demokraták jelentős része például Edward Kennedy szenátort támogatta, és Carternek egy hajszálon múlt, hogy majdnem elvesztette az előválasztást. Egy demokrata szavazók körében végzett felmérés nemrég azt mérte, hogy kit szeretnének leginkább 2024-es jelöltnek látni az emberek. A párt nehéz helyzetét jelzi, hogy jelenleg a vezető helyen 44%-al »valaki más« áll, Bident pedig mindössze 36% szeretné, hogy újra induljon.

A népszerűtlen Kamala Harris szintén nem tűnik optimális jelöltnek, s a hírek szerint az alelnöknek Bidennel is megromlott a kapcsolata. A demokraták elvben abban reménykedhetnének, hogy Trump újra indul, ami nagyon megosztaná a republikánus szavazókat. Azonban még az sem biztos, hogy ez segítene, mert egyre több felmérés szerint egy Biden-Trump párharc esetén az utóbbi jönne ki győztesen. Az elmúlt hetekben egy még abszurdabb lehetőség is feltűnni látszott, többen felvetették, hogy vajon mi történne egy Clinton-Trump párharc megismétlődése esetén. A politikai elemzők jelentős része úgy gondolja, hogy Hillary Clinton harmadszori neki futása valószínűtlen.

Miután december elején Hillary Clinton újra feltűnt az amerikai tv képernyőkön, hogy reklámozza új oktatóvideó sorozatát, amelyben 200 dollárért »ellenálló képességre« tanítja az érdeklődőket, elindult a találgatás, hogy vajon vissza akarna-e térni a politikába. A Hill washingtoni székhelyű lap egyik elemzője egyenesen a »demokraták legjobb esélyének« nevezte a politikus visszatérését. A The Spectator World egyik publicistája azonban megjegyezte, hogy a Clinton-alapítvány bevételei 75%-al csökkentek 2016 óta, így a felbukkanás mögött anyagi okok is állhatnak. Hillary Clinton az elmúlt öt évben egyetlen téma körül forgott. Járta az államokat a könyvével, ami arról szólt, hogy mi okozhatta választási bukását, interjúkat adott 2016-ról, és még egy dokumentumfilm is készült róla, szintén a kudarcos évre koncentrálva.”

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2021. december 27. 06:54
Éppen most néztem újra az első és a harmadik vitát 2016-ból. Tanulságos egy olyan Hillary-t hallani, aki még a blm őrjöngés elszabadulása, és Trump teljes elnöksége előtt a rendőrség megerősítéséről beszél. Óriásit változott azóta a világ, utólag világosan látszik, micsoda egy hazug szipirtyó ez a nő. Egyébként az agyi kvalitásai megvoltak 2016-ban, ezt el kell ismerni. Az is tanulságos, hogy amit Trump mond a vitákban, pontosan azt csinálta meg elnökként. Ő nem csinált segget a szájából.
Trombitás Keresztély
2021. december 27. 01:06
Novák Kati a magyar Hillary Clinton, országunk első embere. A következő reméljük egy meleg fekete lesz.
kozmosz
2021. december 27. 00:53
Ez évről-évre szebb.
nyugalom
2021. december 26. 21:08
Itthon is, ott is a 80-90 közöttiek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!