Orbán előbújt, és megmutatta, hogy itt államfő és népszavazás is csak olyan lesz, amilyet ő szeretne

2021. december 22. 13:38

A miniszterelnök magabiztos.

2021. december 22. 13:38
Bogatin Bence
Mérce

„Ezt kívánta legalábbis üzenni Orbán Viktor és stábja ritkaságszámba menő, általában évi egy, ezúttal évi két alkalommal megtartott sajtótájékoztatóinak legfrissebbjén. Itt az ideje hogy az ősszel az előválasztás alkalmával felhevült ellenzéki kedélyeket a kormányfő személyesen hűtse le, leginkább annak demonstrálásával, hogy továbbra sincs a magyar gazdasági-politikai-társadalmi életnek olyan mezeje, amelyen ne az ő személyes döntései bírnának a legnagyobb súllyal.

Kezdve onnan, hogy a Fidesz államfőjelöltjének kiléte látszólag a semmiből, újságírói kérdésre, Orbán szavára nyer megerősítést: ez önmagában a Fidesz elnökétől, a Fidesz parlamenti frakciójának bár nem közvetlen vezetőjétől, de értelemszerűen vezető szerepet betöltő alakjától nem is lenne meglepő, a csavar inkább a miniszterelnök keddi Facebook-posztjában van, amelyben Orbán azzal dicsekszik, hogy párttársai nevében személyesen ő javasolja Novák Katalint. A sormintát Orbán azzal folytatta, hogy – bár a vonatkozó határidők tudvalevőleg szorosak, de elméletben mindenképpen teljesíthetők – hasból rávágta az ellenzék népszavazási kezdeményezésére: »alkotmányos eljárásjogi rend alapján nyilvánvaló«, hogy a választások előtt már nem szavaz róla a nép.

Mármost, ott felesleges elbábozni bármit is, ahol a miniszterelnök egyes szám, első személyben jelöli a köztársasági elnököt, és orákulumként megmondja előre, hogy alkotmányjogi okokból csak akkor tartanak meg egy népszavazást, amikor neki kényelmes lesz. Az első esetben a »nemzet egységének kifejezése« névre hallgató, a NER alatt amúgy is rég a béka feneke alá devalvált köztársasági elnöki funkciót lehet előre siratni a nemrég még Fidesz-alelnök Novák várható megválasztásával, bár ehhez már többé-kevésbé hozzászoktunk.”

Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarvagyoknemturista
2021. december 23. 21:19
Mire számitottak a kommunisták? Arra hogy a fidesz majd Gyurcsányt jelöli köztársasági elnöknek? Javaslom a kommunisták vegyék fel a veszettség elleni oltást! Rájuk fér!
prinzkarl
2021. december 23. 14:59
Vágod, mint Bence a kocát...
B_kanya
2021. december 23. 10:07
Nem érti a hülye, hogy épp a kertészgenetikusan jobban gyűlölkodő váncsai fajtája építi Orbán személyi kultuszát :)
Areményhal
2021. december 23. 08:18
Ez nem a Vuity Trutymo ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!