Válságba került a liberális demokrácia modellje

2021. december 31. 07:53

Választ kell adnunk arra, hogy a NER után hogyan állítjuk vissza a jogállamiságot.

2021. december 31. 07:53
Donáth Anna
Facebook

„A 2020-as évek kihívása, hogy a liberális demokrácia modelljét megújítsuk, mert válságba került. A liberális demokrácia intézményközpontú szemlélete eltávolította az embereket a politikától, és olyan populisták előretöréséhez vezetett, akik ezt felismerve és kihasználva az elitellenesség álcája mögé bújva polarizálják társadalmainkat.

Ha konkrétan Magyarországot nézzük, itt is tetten érhetjük az intézményközpontúság kudarcait. A rendszerváltás után annyira felerősödött ez a szemlélet, hogy a legfontosabb kérdéseket politikusok helyett elsősorban nem politikai funkciót megvalósító intézmények döntöttek el. Ez az intézményközpontúság billent át aztán egy személyközpontúbb paradigma oldalára 2010 után – a legextrémebb szélsőségig. Nekünk úgy kell megújítanunk a liberális demokrácia modelljét, hogy közben nem térhetünk vissza azokhoz a kudarcokhoz, amik megágyaztak a mostani rendszernek. Ehhez szerintem kulcsfontosságú annak a belátása, hogy a közösségi élmény és (bizonyos mértékű) személyközpontúság fontos igény a politikára vonatkozóan, ez alapján kell továbbgondolni a liberális demokrácia modelljét. Politikai innováció nélkül

esélyünk sincs a társadalmi békére.

A jogállamisági kérdésekkel sokat foglalkoztam európai parlamenti munkám során is. Az általam elképzelt jogállamiságnak, egy az európai értékekkel összhangban álló, az európai demokráciákban illő berendezkedésnek kell lennie. Viszont ennél sokkal nagyobb a feladatunk. Választ kell adnunk arra, hogy a NER után hogyan és miként állítjuk vissza a jogállamiságot. Nem egyszerűen szakpolitikai programot kell ajánlanunk, újra kell gondolnunk az egészet: mit jelent egy átlagember életében a jogállamiság és annak hiánya? Milyen lenne egy ideálisan működő 21. századi jogállam? Hogyan reflektálunk a jogállam 21. századi kihívásaira?

Létezik egyáltalán a jogállamiságnak egy univerzálisan elfogadható mércéje?

Sokan azt gondolják, hogy ezekre válaszolni nem a politikusok dolga. Pedig de: az ilyen politikai filozófiai kérdésekről szóló vitákban a politikusoknak is aktívan ki kell venniük a részüket. Ilyen kérdéseket kell tudnunk megválaszolni, ha tényleg rendszerváltást akarunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2022. január 02. 10:17
"...Válságba került a liberális demokrácia modellje.." TÉÉÉNYLEG???? EZ A NAP HIRE! ETTÜL JOBB NEM TÖRTÉNHETETT!!!
Dezsőke
2022. január 02. 10:07
a Covid valóban megtizedelte az időskorú lakosságot, ez tény,- enne ellenére e tény bizonyos kontextusba helyezése, politikai célzatú felhasználása, kampányba emelése netto felér a KEGYELETSÉRTÉSSEL! Az időskorúak bármiféle, bármilyen irányú politikai hovatartozásukat vagy választói szándékukat stigmatizáló megjegyzések pusztán erkölcsi okok miatt sem megengedhetőek. Márki-Zay Péter naponta, szinte minden megszólalásával bizonyítja a miniszterelnöki aspiráns szerepre, feladatra ALKALMATLANSÁGÁT! Politikusi devianciája feltehetően személyiségéből adódik, ebből következően pozitív változás egy esetlegesen betöltendő politikusi pályán nem várható. Tisztelettel kérjük Márki-Zay Péter politikai jellegű feladatok alóli azonnali felmentését.
Dezsőke
2022. január 02. 09:17
Annácska drága, elsétálsz a lényeg mellett ezért nem tudtok előre haladni. az írásod betűhalmaz, nem tartalmaz konkrét cselekvési tervre utalást. ezért az írásod mondanivalóban hiányos, tartalom nélküli. egyszerűen, logkiusan, követhetőn írj
bito67
2022. január 01. 20:11
Kérdezd meg az apukádat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!