Nagyon szeretném megérni a Fidesz éra végét

2021. december 19. 08:23

Sürgősen cselekedni kell.

2021. december 19. 08:23
null
Kaltenbach Jenő
Facebook

„Nagyon szeretném megérni a Fidesz éra végét, azt, hogy ez a sokat tévelygett ország végre kikössön a nyugati parton, egy legyen a prosperáló liberális demokráciák közül. A mai helyzet minden szempontból siralmas. A demokrácia, a jogállam romokban hever és a gazdasági versenyben lassan, a velünk együtt rajtolt összes „újdemokrácia” megelőz bennünket.

Sürgősen cselekedni kell.

Amikor az ellenzék pártjai végre megértették, hogy az ország, a nép érdekében össze kell fogniuk, hogy vére elzavarhassák az Orbán rezsimet oda ahová való, felcsillant a remény.

Egy darabig jól is mentek a dolgok. Az előválasztást jó dolognak tartottam, Budapesten egyszer már bevált. A választókörzetekben sikerült is jól lebonyolítani, remélhetőleg a megfelelő, jó esélyekkel bíró jelöltek győztek.

Aztán elkövetett az ellenzék egy szerintem súlyos hibát. Normál esetben egy több jelöltes választásban ha az első fordulóban valamely jelölt megszerezte az abszolút többséget, eldőlt a verseny. Ha nem, akkor a két legtöbb szavazatot kapott között második fordulót szokás tartani. Olyanra aligha van példa, hogy a második fordulóban hárman indulhatnak, arra meg végképp nem, hogy a második visszalép a harmadik javára, így utólag létrehozva és eldöntve a párharcot.

Az eredmény egy bizonytalan helyzetet teremtett, amelyben a győztes mögött nincs párttámogatás, azt utólag „mesterségesen” kell létrehozni, olyanokból, akik az egész folyamatban részt sem vettek, azaz legitimációjuk megkérdőjelezhető.

Ezzel az ellenzéki összefogás súlyos sebet kapott, az elbizonytalanodás, a konfliktus potenciál növekedése kézzel fogható. Ez egy objektív helyzet, kár ezt szubjektív tényezőkkel, elfogultságokkal magyarázni akarni.

Hogyan tovább? Fogalmam sincs, de gyorsan, okosan kellene cselekedni, felelőtlen nyilatkozgatás helyett, a konfliktust feloldani, nincs sok idő. Össze kell ülni és kitalálni a modus vivendit.

Ha minden így marad akkor végképp elszáll az esély.”

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2022. január 06. 12:45
Nekem több esélyem van azt megélni, hogy a dk-vezér eltűjön a közéletből, pedig ő olyan mint a panel csótány, amelyik csak 2-3 ciánozás után tűnik el.
Bitrex®
2021. december 20. 09:39
Hány hónapod van még, öreg? Mit diagnosztizáltak, hogy ilyen sürgős lett egyszerre?
Senye Péter
2021. december 20. 09:20
Kellene már egy olyan ellenzéki párt, amelyik nem azt állítaná, hogy mást csinálna, hanem azt, hogy jobban.
Vakfolt
2021. december 20. 08:34
"Nagyon szeretném megérni a Fidesz éra végét, azt, hogy ez a sokat tévelygett ország végre kikössön a nyugati parton, egy legyen a prosperáló liberális demokráciák közül. A mai helyzet minden szempontból siralmas. A demokrácia, a jogállam romokban hever és a gazdasági versenyben lassan, a velünk együtt rajtolt összes „újdemokrácia” megelőz bennünket." Ez a duma annyira egyedi, hogy bármelyik balhibbant faszegér elcincoghatta volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!