Ha Márki-Zay tovább „dolgozik” az „egy vesszőfutás lesz” az ellenzéknek '22 áprilisáig

2021. december 20. 21:23

Márki-Zay utolsó nagy dobása az ellenzéki előválasztási győzelem volt.

2021. december 20. 21:23
null
Csuhaj Ildikó
atv.hu

„Forrásaink a kormányoldalon – a folyamatokra rálátó szakértők, tanácsadók– először a politikai bonmot-ra hívták fel a figyelmet, miszerint nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni, de mint fogalmaztak, a tendencia, »az irány az, hogy a Fidesz előnye egyértelmű«. Egybehangzóan azt mondták, hogy »most a baloldalon kell magyarázkodni, hiszen ott magyarázati, hitelességi deficit van«. És nem is csak amiatt a »furcsaság« miatt, hogy kik és miért segítettek nyilvánosságra hozni az ellenzék számára hidegzuhanyt jelentő kutatást– a 444.hun megszellőztetett belső felmérés szerint a teljes lakosság körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalékos, míg az egységes ellenzék 32 százalékon áll– hanem amiatt, hogy úgy tűnik, Márki-Zay utolsó nagy dobása az ellenzéki előválasztási győzelem volt, a balliberális összefogás nem tudott profitálni az ő miniszterelnök-jelöltségéből, a baloldali tábor ugyanis nem növekedett, hanem zsugorodott. Forrásaink szerint ezt világosan mutatja az Iránytűintézet és a 21 Kutatóintézet által jegyzett mérés.

»Ha a számok ennyire nem kedvezőek, céges világban elküldik a menedzsmentet« – fogalmazott az egyik szakértő, aki utalt Márki-Zay Szabad Európának adott interjújára is. Ebben Márki-Zay Péternek– aki nem hiszi el az Iránytű-felmérés számait, mert azok szerinte »nyers adatok«– feltették a kérdést, hogy ha nem hozza a számokat, januárban lehet egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt csere, Donáth Annával, mire a válaszából az derült ki, hogy ezt nem zárja ki, Karácsony és Botka példáját hozta fel. Az értelmezése szerint ilyenre akkor kerülne sor, »ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről«.

Egyik forrásunk egy ilyen, a Szabad Európa interjúban felvetett forgatókönyvről azt mondta, »úgy látszik, hogy azon az oldalon most az a legnagyobb dilemma, hogy elveszítsék-e az áprilisi választást csak azért, mert tartottak egy ellenzéki előválasztást«. Másik forrásunk is az ellenzéki előválasztás legitimációjára, a Marki-Zay neve mellé húzott, több százezer »x«-szel magyarázta, miért erre kisebb az esély. Ha a cserét meglépnék, jönne a »hólabda« effektus, mivel a cserével kinyitnák az ellenzéki oldalon a 106 egyéni jelölt kérdését is, és újra kezdődne az alkudozás, ami a választások előtt egy-két hónappal nem lenne »nyerő lépés«.

Forrásaink megjegyezték azt is, hogy az ellenzéki oldalon a miniszterelnök-jelölt csere Márki-Zay politikai szerepfelfogásából és küldetéstudatából sem következik.

Egyik kormányközeli forrásunk felhívta a figyelmet Márki-Zay Szabad Európa-interjúja azon részére, hogy azt mondja: »felháborítónak tartja«, ha valakinek van egy egyéniben nyerésre esélyes körzete, mégis befutó helyre rakják az ellenzéki listán. Forrásunk visszakérdezett: Márki-Zay logikája szerint akkor az ő listás első helyének is »felháborítónak« kell lennie – hiszen ő is indul a választásokon egyéni körzetben, Hódmezővásárhelyen. Ugyanez a forrásunk egy másik Márki-Zay kijelentésére is rámutatott, arra, hogy ha az ellenzék vereséget szenved, nem ül be a parlamentbe listáról.

Forrásaink szerint– ahogy az Iránytű-kutatás is mutatja– nincs az országban kormányváltó hangulat. Az Index által közölt részletek szerint a teljes lakosság körében csak 43 százalékra mérték azok körét, akik kormányváltást szeretnének, és 52 százalékra azokét, akik nem. Márki-Zay dolga ezért nehezebb a megítélésük szerint, a radikalizmusával, a forradalmi helyzet hangoztatásával ilyen politikai klímában lényegesen kisebb az esély sok proteszt voks megszerzésére.

Kormányközeli forrásunk úgy fogalmazott elsősorban a rezsicsökkentésről, minimálbérről tett mondataira is utalva, hogy Márki-Zay Pétert »hagyni kell, hogy beszéljen, beszéjen… hadd dolgozzon«. Abból ugyanis a kormányoldal profitálhat – derült ki a szavaiból. Forrásainknak a kormányoldalon most azt prognosztizálják: ha leváltani Márki-Zayt nem lehet, az már csak a Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos kijelentése (amennyiben a DK elnöke látható helyen lenne a közös ellenzéki listán, az az ellenzék választási vereségét jelentené) és a köztük »tapintható feszültség« miatt is felér majd egy vesszőfutással áprilisig az ellenzéki összefogás számára.”

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Newman
2021. december 21. 19:35
NE RONGÁLD, a megválasztott elnökötöknek az esélyeit!!! Bomlasztólag hatsz!!!:)
A Hatos
2021. december 21. 14:03
Én az Ildikó baloldali forrásainak a véleményére vagyok kiváncsi
jánosbácsi
2021. december 21. 11:13
Csuhaj Ildikó az ATV főmunkatársa. Az ATV és a Fidesz kapcsolata közismerten kiváló. Ebből a szempontból kell vizsgálni az ügyet. MZP miniszterelnöki jelöltsége rendkívül kellemetlen a Fidesz számára. MZP támadhatlan semmilyen módon nem tudják kellemetlen helyzetbe hozni. A Fidesz kampány Karácsony Gergelyre lejáratására épült . Dobrev Klára is benne volt a pakliban nem véletlenül forgattak egymilliárd költségvetésü filmet Dobrev Kláráról . Donáth Anna miniszterelnöki jelöltsége ugyancsak főnyeremény lenne a Fidesz számára. Kommunista elődök, erőszakoló apa, biszexuális Annácska.
zakar zoltán béla
2021. december 21. 11:10
ez a nő tegnap a csörtében tegnap is öeöeöeö-zött azaz mellébeszélt...10 perce már itt atvézett Orbánnal...silány KISZ maraDéK
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!