Ellenzékváltás

2021. december 26. 14:47

Ha a dolgok úgy folynak tovább, ahogy eddig – és semmi jele annak, hogy ne úgy folynának –, akkor jövő áprilisban nem kormányváltás következik, hanem az ellenzékváltás veszi kezdetét.

2021. december 26. 14:47
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Demokrata

„Négy hónap hosszú idő. Azalatt még bőven történhetnek meglepetések. Ám ha a dolgok úgy folynak tovább, ahogy eddig – és semmi jele annak, hogy ne úgy folynának –, akkor jövő áprilisban nem kormányváltás következik, hanem az ellenzékváltás veszi kezdetét. Olyan választási eredményre lehet számítani, hogy nem lesz olyan számítási mód, amely ne az ellenzéki koalíció egyértelmű vereségét mutatná.

Szögezzük le, hogy a magyar választási rendszer (számos országban van hasonló) nem a Fidesz győzelmi esélyeit javítja, hanem bármely pártét, amelynek a támogatottsága jelentősen meghaladja az utána következőét. Kiegyensúlyozott erőviszonyok, hasonló támogatottságú pártok versenye mellett ez a szisztéma is kiegyensúlyozott eredményt hoz. Az ellenzéki térfélen azonban nem sikerült sem a kormánykoalícióéhoz mérhető támogatottságú pártot fölépíteni, sem pedig az egykori MDF-es és kisgazda szavazók nagyobb részét is maga mögött tudó Fidesz–KDNP-pártszövetség támogatottságát érdemben erodálni. Ennek a kudarcnak, nem pedig a választási rendszer igazságtalanságának következménye, hogy az ellenzéki győzelem esélyét immár valóban egyedül a teljes ellenzéki térfél összefogása kínálja.

Ez azonban valamivel nehezebb feladat, mint a kör négyszögesítése. Szanaszét ágazó, sokszor egymással szöges ellentétben álló politikai célok és még keményebb egyéni ambíciók fenyegetik szakadatlanul az egységet. A hatalommegszerzés lehetősége kétségkívül jelentős kohéziós erőt képvisel, a részletekben azonban az ördögöknek egész légiója rejtőzik. A jelek arra mutatnak, hogy ezek az ördögök nagyon is aktívak.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atilla
2021. december 27. 05:42
Ez egy pont jó ellenzék 22-re,őszinte,béketeremtő... Megmutassa a magyar (és nemcsak) embereknek,hogy merre is kell haladni a boldogulás,boldogság és megbolondulás felé ! ! !
erdei nyezega
2021. december 26. 20:37
ellenzékváltó hangulat uralkodik!..elvtársak!...világbéke!
roughneck
2021. december 26. 19:29
Egyaltalan, ki nem szarja le az ellenzeket? Mar jo, hogy nem azon kesergunk, hogy milyen impotens ellenzek fut neki a valasztasoknak? Kinek hianyzik egy eselyesebb, veszelyesebb ellenzek, mert nekem nem. Az orszagnak meg vegkepp nem!
Cserei
2021. december 26. 18:05
Éppen ideje lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!