Magyar modell

2021. december 27. 16:30

A nemzeti konzultáció eredményét a kormányfő mindig előveheti hivatkozási alapul.

2021. december 27. 16:30
null
Bonta Miklós
Népszava

„Megnyugodhat mindenki itthon és külhonban egyaránt: a gazdaság újraindítása 2020-2021-ben demokratikus módon történt, és az ezt szolgáló nagyszerű eszköz ezúttal sem volt más, mint nemzeti konzultáció – a 11 éves NER-korszakban 11.. Legalábbis a magyar kormányfő olvasatában ez történt, erről próbálta meggyőzni a jogállamiságot hiányolókat budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Bár Orbán Viktort azért elragadta a hév, amikor kétmillió támogatóról beszélt, hiszen a kormány honlapja szerint még a másfélmilliót sem érte el azoknak a száma, akik – feltehetően sok-sok töprengés után – rábólintottak azokra a furfangos kérdésekre, amelyek azt firtatták, emelkedjen-e a minimálbér vagy az öregségi nyugdíj összege.

Bár akadtak olyan szakemberek, mint Hann Endre közvéleménykutató, aki sajnos nem bukkant rá a miniszterelnök által demokratikusnak hirdetett eszközökre, és úgy vélte: »A konzultációs kérdőív a kérdésfeltevés módjában, a mintavételi csoportban és a válaszlehetőségekben is eltér egy releváns eredményt hozó közvéleménykutatástól. A kérdések tendenciózusak és irányítottak, gyakran tényszerűen hamis állítások vezetik fel őket. Egy közvéleménykutatás esetében nagyon fontos a reprezentativitás, amelyet itt a nagy mintával igyekszenek valamelyest helyettesíteni, de egy valódi közvéleménykutatásban elképzelhetetlen lenne, hogy önként jelentkezőkkel, válogatás nélkül készüljön.« 

Ezek szerint a nemzeti konzultáció eszköz csupán, korábban elhatározott kormányzati döntések propagandisztikus megerősítése a Fidesz saját táborában. »Eredményét" viszont a kormányfő mindig előveheti hivatkozási alapul, ezúttal épp a gazdaság újraindításának méltatására.

Józan ésszel azt senki sem tagadhatja, hogy a járvány okozta, viszonylag rövid ideig tartó sokk után Magyarország meglehetősen hamar talpra állt. Ehhez azonban a nemzeti konzultációk összességében 40 milliárd forintot meghaladó árú, ugyanakkor teljesen felesleges kampánya egy jottányit sem járult hozzá, közgazdasági nyelven szólva ezt a hatalmas összeget »elégették«.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. december 30. 18:55
De elő ám! Mi ebben a probléma? Ja hogy nektek probléma? Legyen...
masikhozzaszolo
2021. december 29. 12:01
/hamar talpra állt. Ehhez azonban a nemzeti konzultációk összességében 40 milliárd forintot meghaladó árú, ugyanakkor teljesen felesleges kampánya egy jottányit sem járult hozzá, közgazdasági nyelven szólva ezt a hatalmas összeget .elégették./ Viszont a közvéleménykutatások szerint jót tett a narancsos oszlopnak. És kaptam belőle. Sajnálod? Pedig te is kaptál. A demokrácia drága. Ez is drága. Ha ilyen drága, akkor biztos nem diktatúra! Olcsó diktatúra kellene?
Osztap Bender
2021. december 28. 18:06
A nemzeti konzultáció eredményét a kormányfő mindig előveheti hivatkozási alapul. Bizony ez így igaz! Viszont ti is elővehetitek a farkatokat és bedughatjátok a konnektorba. Így aztán a létszámtól függően az áriától a kórusig bármit előadhattok, szép magas hangon. Ez is egy hivatkozási alap lehet majd a választás utáni sírás-rívás gyakorlására. Egyébként pedig BUÉK!
masikhozzaszolo
2021. december 28. 17:04
/önként jelentkezőkkel, válogatás nélkül készüljön/ Dehülyevagyok! Én azt hittem, minden választáson való szavazás ilyen. Legalábbis az, aki benne van a névjegyzékben, van szülakvija, és elmúlt 18 éves. És nincs eltiltva bíróilag. És soha nem statisztikailag helyesen megy el szavazni. Ha éppen van kedve elmegy. Ha süt a nap. Vagy ha nem süt a nap, és nem tud kapálni. Vagy ha akar valamit. Vagy ha nem akar valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!