„Meglett férfiak zokogtak”

2021. december 05. 11:14

17 éve voksoltunk a kettős állampolgárságról.

2021. december 05. 11:14
null
Udvardy Zoltán
hirado.hu

„Több mint egy évtized kellett ahhoz, hogy beforrjon az a mély seb, amelyet 2004. december 5-e okozott a magyar nemzet minden népben és nemzetben gondolkodó tagjának, határon innen és túl. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit.

Fekete betűs napja rendszerváltás utáni történelmünknek 2004. december 5-e: aznap az úgynevezett kettős állampolgárságról szóló (s emellett az egészségügyi közszolgáltatások ügyében is megtartott) népszavazáson a voksoló magyar állampolgárok egy jelentős része nemet mondott arra, hogy a magyar nemzet határon túl élő tagjai egyszerűsített eljárással jussanak magyar állampolgársághoz.”

Nyitókép: Budapest, 2004. december 5.
Számolják a szavazatokat a budapesti XX. kerület 23-as számű szavazókörében, miután befejeződött az országos ügydöntő népszavazás a kettős állampolgárságról és a kórházak privatizációjáról.
MTI Fotó: Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragstar
2021. december 05. 18:38
Szili Katalin is ott zokogott,cserébe most államtitkár.Jó kommunista nem vész el csak átalakul.
u.cserkész
2021. december 05. 16:59
"Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled."
zöld zsömle
2021. december 05. 13:27
Én úgy emlékszem, a többség a kettős állampolgárság megadását szavazta meg (52%), csak nem lett érvényes a szavazás. Ráadásul rossz pillanatban (2004-ben, Gyurcsány alatt), az akkor gyanús vezetésű Magyarok Világszövetsége erőltette ránk az egészet. Jó lenne, ha a Mandiner egy kicsit elővenné Patrubány Miklóst és körét, hogy miért is csinálták ezt az egészet. Ki akarta a legrosszabb pillanatban ezt átverni rajtunk? Egyébként a közönyt kellene kiiktatni, mozgósítani kellene minden magyart. 2022 tavaszán - remélem - minden magyar elmegy szavazni. Akkor az eredmény sem kérdés: 2/3.
Gépész53
2021. december 05. 12:34
Emlékeztetőül: nem az volt a kérdés, hogy kapjanak-e magyar állampolgárságot! A kérdés ez volt: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár?" Tehát azt kérdezték, hogy alkosson-e törvényt az országgyűlés? Szerintem azért vannak ott, azért választjuk meg őket, hogy törvényeket alkossanak! Erről minek külön szavazgatni? Na, én ezért nem mentem el, mert hülyeségnek tartottam a kérdést!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!