Amikor sokkot kapsz az összes egyetemi hallgatóddal együtt...

2021. december 17. 19:50

Hirtelen egészen konkrét lett az arca annak a fájdalomnak, amiről már október óta beszélünk.

2021. december 17. 19:50
null
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„SZEMÉLYES - Amikor sokkot kapsz az összes egyetemi hallgatóddal együtt...

Szerdán volt az utolsó egyetemi órám, s épp az egyházon belüli szexuális visszaélésekről szóló szemináriumi csoporttal. Pro és contra vita volt a módszer. Ilyenkor a diákok érvelni tanulnak, egy téma kapcsán hol támogató, hol ellenző érveket felhozó csoportba kell beülniük és érvelni, függetlenül a saját véleményükről. Ez nagyon kemény feladat, de így lehet még erősebb érveket találni a saját pozicióhoz és leválni az érzelmi alapú reakciókról.

A lengyel abúzusról szóló dokumentumfilmmel dolgoztunk, ahol az áldozatok meglátogatták a tetteseket és felvették rejtett kamerával. A kérdés az volt: Lehet- e jó eszköz egy ilyen film az egyházi szexuális bűncselekmények feltárásában vagy nem?

Kb. 10 perc után a contra csoport behozta az érvet: »az áldozatok hazúdnak, ha egy ember szava áll egy másik ember szavával szemben, akkor nem lehet eldönteni, kinek van igaza.«

Erre a pro csoport vezetője, aki már nagyon sápadt volt, egész félévben rendkívül szomorúnak láttam a tekintetét, hirtelen rácsapott az asztalra és ezt mondta: »Na ez az! Pont ez történt velem is! Nyolcszor tettem feljelentést a pap ellen és pontosan nyolcszor mondták azt, hogy nem hisznek nekem. Ő mindent tagadott. Én gyerek voltam.« Majd még egyszer végtelen keserűséggel rácsapott az asztalra és azt mondta, de már inkább dühösen: »Na, hát ezért vagyok itt ezen a szemináriumon!«

És ekkor mély csend lett a csoportban. Hirtelen egészen konkrét lett az arca annak a fájdalomnak, amiről már október óta beszélünk. És éppen az egyik csoporttársuk, sokaknak barátja lett az, akinek a tekintetében meglátták azt a borzalmat, amivel az egyház nem akar szembenézni, legalábbis csak fél szívvel.”

Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2021. december 19. 08:18
Ah, drága Ritácska! Ti hová nem épültetek be? Az egyházakba egészen biztos, amint az egyetemi oktatók közé is... De mindenütt ott vagytok, pártokban, egyesületekben, alapítványokban, akár magában a hatalomban is... -hát ne tegyél úgy, mintha csodálkoznál, hisz pont ti követitek el... Tudjátok, meritek, teszitek!
Cserei
2021. december 19. 08:07
Sepregess a saját házad előtt! Van mit.
1000bocs
2021. december 18. 22:17
Az eddig ismert legnagyobb pedofiltörténet bírósági tárgyalása folyik, ami annyira sok embert ölel fel a legmagasabb körökből hogy Epstein véletlenül pont aznap akasztja fel magát a cellájában amikor a biztonsági kamerák mind meghibásodnak - Perintfalvy nem beszél róla, nem ír cikket, nem elemzi a szemináriumon, nem háborodik fel, hogy Epstein noteszét az FBI lefoglalta a nevekkel, időpontokkal, ki mikor járt a pedofil szigeten - Perintfalvyt hidegen hagyja az egész. Nem köthető az egyházhoz ugyanis. És az áldozatok Perintfalvynak csak addig értékesek, ha azok a papok ellen vallanak. A többi áldozat NINCS. Az ő szenvedésükre nem kell fényt irányítani. Perintfaly számára egyetlen pedofil létezik, a PAP. Elnézve az ámokfutását nem tudom melyik az undorítóbb: a pedofil, vagy az ő történetével karriert csináló dögevő, Perintfalvy.
garabonciás
2021. december 18. 21:14
"az áldozatok hazúdnak" Így?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!