Egy ilyen ügy miatt fejeknek kellene hullania!

2021. november 25. 08:51

Esetleg jelezni kellene felfelé, hogy helloka Viktor uram, van egymillió PCR-ünk, ami le fog járni.

2021. november 25. 08:51
null
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„Esetleg, talán, lehetne figyelni arra is, hogy mikor jár le a készlet szavatossága, sőt, talán ez kötelesség lenne, és jelezni felfelé, hogy helloka Viktor uram, van úgy egymillió PCR-ünk, ami le fog járni, kéne valamit kezdeni vele...

Miközben családok otthon veszik a gyerek után a 2-5-19 ezer forintos teszteket, aközben a Jelen cikkében lévő számok alapján kidobtak az ablakon egymillió PCR tesztet. Csak mi az elmúlt 3 hónapban 40 ezer forintnál járunk a családdal tesztek vásárlásban, mert két kicsit gyereknek mindig folyik az orra, köhög és tünetei vannak, és próbáljuk védeni a közösségeinket a folyamatos teszteléssel.

Mennyibe került volna meghirdetni egy ingyenes tesztelést a kórházakban vagy a szakrendelőkben. Mennyivel könnyebb lett volna sok tízezer magyar családnak, ha megbizonyosodhatott volna, hogy a gyerekeik vagy saját maguk tünetei csak megfázás és nem covid miatt vannak. Mennyivel könnyebb lett volna, ha ezt a tesztelést az állam ingyen végzi. Ráadásul nem kellett volna pénzt költeni a lejáró tesztek megsemmisítésére.

Az ellenzék már tavaly ilyenkor kérte az ingyenes tesztelést. A kormány ehelyett hatósági árat állapított meg, ami mára gátolja a tesztelést, ugyanis már kijött egyre több otthon használható készitmény, ami ugyan sokkal rosszabb hatásfokkal tesztel, viszont olcsóbb. Ma már a PCR is olcsóbb a piacon mint 19.000 forintban megállapított hatósági ár.

Mibe került volna beváltani az ellenzék kérését, és nem kukába dobni ezt az 5 milliárd forint értékű tesztet, hanem ingyenes tesztelést csinálni, pont úgy, ahogy a főváros és az önkormányzatok meg tudták csinálni? Talán segített volna kicsit a járványgörbén is, ha az állampolgárok letesztelhették volna magukat ingyen, nem?

Elképesztő pazarlás ez egy járvány közepén, ami nem csupán a közpénz miatt bántó, nem csupán azért bántó, mert az állam azt sem tudja, mikor járnak le a tesztjei és mennyi van belőlük, nem csupán azért bántó, mert a lakosság tesztelése helyett megint a cégek pénztárcáját tömték ki, hanem azért is bántó, mert ezen konkrétan emberéletek múlhatnak most.

Ha ismert lenne a felelősség és a következmény fogalma ebben az országban, egy ilyen ügy miatt fejeknek kellene hullania! Ezt az ügyet ki kell vizsgálni, hogy hol és ki hibázott, mert órási felelősségről van szó.”

Fotó: Facebook/Jámbor András

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2021. november 28. 21:05
azt mindig tudtam, hogy jambi nem a legélesebb kés a fiókban, de most azért meglepett.
dick52
2021. november 26. 10:28
Szerencsétlen bunkó!
DE JÓ
2021. november 25. 22:30
Nem vagyok szakértő, de azért nem biztos, hogy ez olyan egyszerű, mint ahogy egy bölcsész elképzeli. 1, A PCR teszt az alábbiak szerint működik: "Mivel a mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, azt csak kellően képzett és gyakorlott személy végezheti el védőfelszerelésben, kellő felkészülést követően. Magasabb szaktudást igényel maga a vizsgálat és az értékelés is, ezért csak speciális felszereltségű molekuláris diagnosztikai laboratóriumban végezhető el. A vizsgálat soklépéses, egymásra épülő folyamatból áll, melynek egyes szakaszai akár több óráig is tarthatnak. Mindezek miatt az RT-PCR a legdrágább teszt a COVID-19 diagnosztikai lehetőségek között. A vizsgálat eredményére 24-48 órát kell várni. " Tehát egy lassú teszt, aminek a tömeges, hétköznapi használata nagy laborkapacitást és nagy mintavételi hálózatot igényel. 2, Ha most a labor oldali reagensek nem jártak le, csak a mintavevő készletek, akkor most csak a tasakot dobtuk ki a hamburgerről, és a bölcsésznek nincs igaza. Persze, ha a labor oldal is lejárt, akkor tényleg mindet elvesztettük. 3, Szlovákok gyakorlatilag semmire nem mentek a tömeges teszteléssel. 4, A teszt nem állítja meg a járványt, csak kimutatja a bajt. Az oltás véd, a teszt nem váltja ki az oltást. 5, Ha egy hónappal a lejárat előtt próbálnánk elsütni 1 millió tesztet, ahhoz nap 33 ezer mintavétel kellene, és ehhez kb. 6-10 ezer(!) párhuzamos laborvizsgálati képesség kellene. 6, Ha a lejárat előtt 3 hónappal nyitjuk meg a készletet, akkor a hosszú, meleg nyárutó, és a még alig éledező járvány idején ki a fene ment volna teszteltetni? Szerintem egyáltalán nem biztos, hogy a bölcsésznek igaza van.
sztd
2021. november 25. 20:45
A városházával, ahol dolgozol mi a helyzet? Nem öröm, ha lejárnak a tesztek, de még mindig jobb, mint ha nincs elég, pedig kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!