Covid-apartheid: az önámítás felsőfoka

2021. november 26. 12:24

Az oltatlanok stigmatizálását a dél-afrikai faji elkülönítés rendszeréhez hasonlítottam.

2021. november 26. 12:24
null
Seres László
Seres László
az individualista

„Nyilván nem fogom bekeretezni azokat a reakciókat, amiket az oltatlanok egyre arcátlanabb diszkriminációjáról szóló posztomra kaptam a Facebookon és privátim. Néhány kivételtől eltekintve jól megkaptam, az értetlenségtől a lenéző kioktatáson át a verbális agresszióig kb. minden előjött az ismerőseimből, főleg a mindig nyitott és toleráns liberálisokból, de nem vagyok naiv, nagyjából ezeket vártam.

A fő állításom az volt: »…bár az oltás kiemelkedően fontos az egyén védelme és a vírus továbbadása szempontjából, azért nem véd meg 100%-ban a súlyos megbetegedéstől vagy a haláltól. Ahogy láthatóan nincs szoros összefüggés szigorú védelmi előírások, ill. lockdown és görbelapítás között sem. A lakosság kb. 40%-ának bűnbakká nyilvánítása nemcsak immorális, de tudományosan is igen kétséges, hiszen eltérő arányban, de lényegében mindannyian lehetünk vírushordozók.« Az oltatlanok stigmatizálását és kirekesztését a dél-afrikai faji elkülönítés rendszeréhez hasonlítottam, nagyon remélve, hogy ez átlépi az ingerküszöböt.

Mint ismert, a dél-afrikai feketéket minden alapvető emberi joguktól megfosztotta a rasszista rendszer. Csak egy számukra elkülönített ajtón léphettek be a munkahelyükre, eleve megszabták, hol dolgozhatnak, hol lakhatnak, nem ülhettek le ugyanazokra a padokra, mint a fehérek, nem használhatták a buszok csak fehérek számára fenntartott üléseit, gyerekeik pedig kizárólag szegregált oktatásban részesülhettek.”

Nyitóképen: 2G tábla egy szórakozóhely bejáratánál, ami azt jelenti, csak oltottak, vagy gyógyultak mehetnek be. Fotó: Jonas Walzberg / DPA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No comment no cry
2021. november 29. 17:54
Sajnos most jött a hír, hogy belehalt. Saját magának kereste a bajt, de akkor is sajnálom.
simonvitéz
2021. november 27. 16:56
Nos, ez az érved enyhén szólva félrevezető. Ugyanis nyilván nem tudhatjuk, vajon meghalt volna e a fertőzéstol magától vagy sem. Lehet el sem kapta volna a vírust! Azért 6 különböző országban átélt hullámmal a hátam mögött hadd állitsam már, hogy nem feltétlenül kell átesni ezen a viruson, bár tudom, most a csapból is épp ez folyik. Úgy, hogy mondjuk itt Angliában covidosokkal is foglalkoztam, igaz nem sokszor ez tény, otthon meg BKV-ztam, boltokba jártam, csaladtagokkal laktam, barátokkal találkoztam. Ez a " Vagy oltatod magad vagy találkozol a virussal, ami lelő!" valami egészen elképesztoen bornirt és bugyuta érvelés. De hadd kérdezzek vissza: milyen alapon állítod azt, hogy aki hirtelen szivhalállal hal meg oltás után 2 nappal, az amúgy is meghalt volna? Akkor ezek szerint az astrazenecát indokolatlanul vonták vissza, nem volt vérrög képződés? Ha az astránál volt, a többinél miért nem képzelhető el ilyen vagy hasonló mellékhatás? Nyilván nem ért el olyan mértéket az oltás utáni hirtelen elhalálozás, mint az astránál, de ettől még nagyon is történtek ilyen esetek.
roughneck
2021. november 27. 11:11
Lehet itt idezgetni szakvelemenyeket meg halalozasi adatokat a jarvanyrol de amirol soha nem latunk majd egzakt szamadatot, csak becsleseseket, az az, hogy hanyan haltak volna meg, ha nincs vakcina.
nyugalom
2021. november 26. 23:24
Seres et!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!