Fasiszta pártállamot emlegetett Márki-Zay Péter Brüsszelben

2021. november 11. 07:41

Mindenki eldöntheti, stimmel-e.

2021. november 11. 07:41
null
Vágó István
Facebook

„Fasiszta pártállamot emlegetett Márki-Zay Péter Brüsszelben. Van, aki felhördült, van, aki egyetért vele.
Umberto Eco így jellemzi az ilyen állami berendezkedést: 
- a tradíciók kultusza, nacionalizmus
- modernizmus-ellenesség
- a liberális értelmiséggel szembeni gyanakvás
- az egyet nem értés - árulás
- félelem a másságtól, rasszizmus
- a frusztrált középosztály felkarolása
- nemzetközi összeesküvés propagálása, idegengyűlölet
- a feltételezett ellenség erős és nagyon gazdag
- az élet állandó harc az ellenséggel, a végső győzelemig
- a gyengék lenézése
- hősi halál kultusza
- macsóizmus, nők és melegek megvetése
- az egyénnek nincs joga, csak a többségnek
- saját nyelv kidolgozása
Ezek után mindenki eldöntheti, stimmel-e.”

Nyitókép: Vágó István Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2021. november 12. 16:46
Mi a fenének iszik az, aki nem bírja az italt?
Svalbard
2021. november 12. 11:15
Umberto listájáról még hiányzik: - kenyeret esznek - vizet isznak - hetero szexuális élet - valamilyen fehérek által beszélt nyelven beszélnek stb.
kovacak
2021. november 12. 09:06
Nagyon látványos, mondhatni imponáló, elég könnyen rá lehet vágni, hogy nahát tényleg, egy az egyben, akkor ez most itt fasizmus stb. Azonban egyrészt hiányzik a nem bulvarszinten megfogalmazott definíciója a fasizmusnsk, ami ugye nem egyenlő a nacizmussal, mert enélkül nehéz az összehasonlítás a mai rendszerünkkel. Maga a diktatúra önmagaban - amennyiben nálunk ez van - sem azonos a fasizmussal. Ugyanakkor ezek a felsorolt jellegzetessegek tettenerhetok minden más diktatúranál, tovább menve diktatórikusnak nem mondható rendszerekben is. Pld. antiszemitizmus, ami az Izraelt kritizáló véleményekbol alakult ki az arab barát nezetekkel együtt. Amúgy ez nem lenne szükségszerű, de mégis így alakult. Úgyhogy egyrészt nem ilyen egyszerű, hogy a felsorolt dolgokat nálunk is felismerve fasisztanak nyilvánitsuk az Orbán - rendszert, másrészt ezek a dolgok nem vagy nem ilyen vegytiszta formában jelennek meg. Az, hogy az állami propaganda egykor nácik által is hasznalt elemeket bevet, lehet elitelendo, de nácivá nem teszi a rendszert. Politikai gyilkosságok és pol. foglyok? Más népek nyílt lenezese és ellenük politizálás? Szolasszabadsag teljes betiltasa, ellenzék elnemitasa? Jó, önmagukban ezek sem adnak végső választ. Vegul: több felsorolt dolog megvolt a rendszerváltás előtt is, pedig akkor sem volt fasiszta dikt., (pld minden rossz oka az USA meg az imperializmus, legfontosabb a közösség, nem az egyén, folytathatnám, de nem teszem).
Dénia
2021. november 12. 07:12
Ha fasiszta pártállam van, akkor miért kell téged például elviselnünk? Ha diktatúra van, akkor rettegjél és kussoljál. Vagy húzzál melegebb éghajlatra, amíg lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!