Otthon is színpadon

2021. november 07. 16:03

Minden pillanat egy potenciális insta-sztori, egy jól eltalált „autentikus” élőzés.

2021. november 07. 16:03
null
Jantek Gyöngyvér
Hetek

„»Gyerekkel és kutyával mindent el lehet adni, meg egyébként is, miért ne mutatnánk meg mindenkinek, milyen boldogok vagyunk, milyen szép és okos a gyerekünk, milyen ügyesen születik meg, alszik a luxuságyikójában és játszik a szponzorált játékokkal? Mi ebben a rossz? Mi adni akarunk a világnak. Csak adni és adni. Magunkat. Az egónkat. Saját fontosságunk és nélkülözhetetlenségünk tudatát. Mi magunk vagyunk a teljesítmény, az, hogy vagyunk, létezünk, lélegzünk és pénzt költünk. A gyerekünk élete is mi vagyunk. Ez a sorsa azoknak, akik nagyok árnyékába születnek. Ehhez is fel kell nőni, és mi teszünk róla, hogy magasra tegyük a lécet. Akit nem ismernek, az nincs, akiről nem tudnak elegen, az megszűnik létezni.«

Hamar megtanulja majd ezt az aranyszabályt a gyerek is, aki tudta nélkül kerül színpadra  abban a pillanatban, ahogy először teleszívja a tüdejét levegővel. Amivel játszik, amibe öltözik, ahogy él -részben vagy egészen, tudatosan vagy tudatalatt – része egy olyan színdarabnak, amiben ő egész életében csak mellékszerepet játszik majd.

Akkor sem az övé a főszerep, ha névleg rá van osztva a sztár-sors, ha már a neve is különlegesen cseng és az első szülinapját együtt ünnepli a teljes magyar celebtársadalom.

A főszerep apáé vagy anyáé, és a történetet is ők írják, vagy akiket épp megfizetnek érte. A gyereknek természetes lesz az érzés, hogy bár mindent megkap, mégsem igazán az a fontos, hogy neki mire van szüksége, ő mit érez, mit gondol. Mint ahogy nem a gyerek vágya ismeretlen felnőttekkel szülinapozni egy luxusétteremben, és az sem, hogy mindig elragadó és cuki legyen, bármelyik pillanatban készen egy anya-lánya szelfire. Nem az ő vágya, de azzá válik majd: saját igényei szép lassan egybeforrnak a szülő elvárásaival.”

Nyitókép: Kirill Kudryavtsev / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2021. november 08. 06:03
Az a vicc, hogy még régebben is arról beszéltek, hogy micsoda gyaláztos az a szülő, amelyik sportra képes "adni" a gyerekét, képes hajnalban uszodába hordani, meg akármilyen edzésekre, aközben meg a celebvilágban lassan a 3. generáció (néhány napos kortól) terpeszkedik a bulvárkanálisok létező öszes felületén, témát szolgáltatva a feneketlen nyilvánosságnak, közösségi felületnek.
annamanna
2021. november 07. 17:11
Ez így oké, csak közben az is benn van a pakliban, hogy az alma nem esik messze a fájától, és a gyerekek mentalitása sokszor igencsak hasonlít a szüleikére. Amely szülő exhibicionista, önmutogató, annak valószínűleg a gyerekei is azok. Persze ha nem, akkor igencsak nagy a baj. Pl Osbournék legidősebb lánya elköltözött otthonról, amikor elkezdték közvetíteni a "családi szappanoperájukat", de a másik kettő bírta a gyűrődést. Greta Thunberg szülei mindketten színpadi emberek, és láthatóan Greta is élvezi, ha a figyelem középpontjában lehet, és abba betegedett bele, hogy ő csak egy átlagos iskoláslány. Most biztosan úgy gondolja,. hogy "helyreállt a világ", mivel minden szem rá szegeződik, és ez a normális, ahogyan a szülei számára is ez a normális. Rengeteg celeb gyereke lesz például modell, ha felnő. Már nem is tudnának meglenni önmutogatás nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!