Eo ipso hazaffyak

2021. november 12. 11:06

Az önmagukat jobboldalinak vagy szélsőjobboldalinak nevezők eo ipso hazafik, a baloldaliak és liberálisok viszont eo ipso nem azok.

2021. november 12. 11:06
null
Vásárhelyi Mária
Vásárhelyi Mária
Jelen

»A miniszterelnök jelölt választás keltette hangzavarban elsikkadt egy ennél sokkal fontosabb történet: megszületett a hazafias ellenzék« – ezt a kijelentést Csizmadia Ervin politikai elemző, a Méltányosság Politikai Elemző Központ vezetője tette. Én azonban ezt a revelatívnak szánt felfedezést elkeserítőnek tartom. Ez ugyanis nem is burkoltan azt jelenti, hogy az ő szemében az ellenzék mindezidáig nem volt hazafias, mivel a baloldali és liberális pártok és szavazóik eredendően nem lehetnek hazafiak. Most azonban, hogy egy hangsúlyosan jobboldali, konzervatív, mélyen vallásos, keresztény ember lett az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje, Csizmadia szerint ő rányomja a hazafiasság pecsétjét az ellenzékre. Pedig Csizmadia Ervin nem a magyarországi szélsőjobboldallal, hanem egyértelműen a mérsékelt jobboldallal rokonszenvező elemző. Véleményei – bár gyakran nem értek ezekkel egyet – mindig megmaradnak a megfontolt, civilizált, vitaképes keretek között.

A minap kifejtett álláspontjából azonban nem vonhatunk le más következtetést, minthogy – Csizmadia szerint – azt, ki a hazafi, nem a választásai, döntései, cselekedetei határozzák meg, hanem a címkeként magára biggyesztett politikai identitása. Az önmagukat jobboldalinak vagy szélsőjobboldalinak nevezők eo ipso hazafik, a baloldaliak és liberálisok viszont eo ipso nem azok.

Ezek szerint hazafi volt a »vad geszti bolond« Tisza István, aki még akkor is folytatta a háborús uszítást, amikor már mindenki szembesült a hatalmas veszteségekkel és a biztos vereséggel, de nem volt hazafi Jászi Oszkár, aki kezdetektől óvni próbálta a nemzetet a háborúban való részvételtől vagy a földbirtokait a parasztság körében szétosztó, pacifista Károlyi Mihály.”

Fotó: MTI/Kallos Bea

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2021. november 13. 09:13
Kövér tehén,lusta disznó szopni jár ide. Tán jvaslom etsad Gétzy Getzyt Ő nagyon profi.
Ninini
2021. november 13. 09:01
Már a címadással belerúgsz a hazafiságba. Nem először és messze nem egyedül. Te magad bizonyítod ékesen, hogy igaza van annak, aki azt mondja, hogy a baloldal nem hazafias. Tény, máshol legalább kárt nem akarnak okozni az országnak, csak nekünk jutott ilyen fos, hogy magát az országot is eladnák föderáció külsőnek.
leponex
2021. november 13. 08:08
Szomorú példát ad Mária ismét és ismét arra, hogy miért is látszik lehetetlen vállalkozásnak a múltból ittmaradt bal és liberális értelmiséggel folytatható bármiféle normális, konszolidált eszmecsere, komminikáció. A mérsékelten baloldali liberális Csizmadia a maga szelíd, visszafogott, a lényeget megragadni kívánó megszólalásaiban próbálja értelmezni a magyar politika jelenségeit. SEMMIFÉLE kijelentést nem tett a baloldali politikai 'hazafiságát' illetően, egész pontosan azt dokumentálta csak, hogy MEGJELENT a nyilvánosságnak szánt üzeneteikben a 'hazafi' terminus, amid eddig kerültek mint valami csúnya, avíttas, maradi horthista maradiságot (vagy valami ilyesmi). Felidézte Gyurcsány 2019-ben megjelent írásából: "Merjetek hazafiak lenni! " (https://dkp.hu/uploads/docs/10/147/gyurcsany_ferenc_merjunk_hazafiaknak_lenni.pdf) Merthogy eddig biza nem mertek azok lenni ! Talán nem véletlenül. És most Karácsony használta ismét -meglehetősen teátrális, nem túl meggyőző módon- felfedezte a reformkorból Kölcsey szavait: A Haza minden előtt!. Hallottunk mi ilyet ellenzéki párttól? -kérdezte Csizmadia Rónai Egont. Nem. ... Márki-Zay úr hazafiságképét most tapintatosan ne bolygassuk ... NB: Épp Gyurcsány írja lesz számtalanszor az írásában: 'hazafiatlan kormány'. NB2: Csizmadia épp hogy pozitívumként értékeli, hogy megjelent a 'hazafiság' gondolata a mai egyesült ellenzék szótárában. Hogy ennek mennyi valódi tartalma lesz, arra azért sokat kell még várnunk ... A Remény hal meg utoljára.
youngboy
2021. november 12. 23:07
"Az önmagukat jobboldalinak vagy szélsőjobboldalinak nevezők eo ipso hazafik, a baloldaliak és liberálisok viszont eo ipso nem azok." Tökéletes leírást adtál rólatok ballibsikről széltében hosszában egy méretű zsírpacni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!