Az Apokalipszis lovasai III.

2021. november 22. 18:10

Csehov szerint ha egy puskát kitesznek a színre, annak a darabban el kell sülnie.

2021. november 22. 18:10
null
Csillag István
Csillag István
Népszava

„Csehov szerint ha egy puskát kitesznek a színre, annak a darabban el kell sülnie. Orbán a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, aki már 2001-ben új fegyvereket vásárolt (a »szenátorokat« beelőző Gripen beszerzéssel), s aki az Európai Bizottság elnökét, Barrosót azonnal támadta, mert nem engedte a nyakló nélküli költekezést, illetve törvények sorát kifogásolta a jegybanktörvénytől az Alaptörvényig. 

A harc, a »kardozás«, sőt a fegyverkezés mindig kitüntetett szerepet játszott Orbán stratégiájában, aki a fegyverkezésről mindig több bőrt akart lenyúzni. Az első, hogy – Trumppal ápolt viszonya érdekében – eleget akart tenni a NATO tagországoktól elvárt (hazánk által eddig nem teljesített) kötelezettségnek, hogy fokozatosan emelve a kiadások összegét a GDP 2 százalékának megfelelő summát költünk honvédelemre. A második bőr az volt, hogy a fegyverek túlnyomó többségét a németektől szerezzük be, a páncélosok, a tüzérségi eszközök, a csapatszállítók megrendelésével orvosolni lehetett Merkel rosszallását Orbán néppárti egységet romboló magatartása miatt, sőt az erre kijelölt Orbán (politikai) családtag még arra is megbízást kapott, hogy németekkel közösen gyártóbázist hozzon létre Magyarországon.

A képlékeny nemzetközi helyzetben a világot sújtó Covid és a következmények mérséklése miatti leállások (lock down) gazdasági, pénzügyi, politikai kínjai kiélezték az Unió közös pénzein élősködő, ám az európai értékeket semmibe vevő két ország: Magyarország és Lengyelország, valamint az európai befizető országok, az Európai Unió magországai közötti ellentéteket. Minthogy az Unió számára a renitensek megfékezésére rendelkezésre álló eszközök ereje csekély, ezért az egyetlen lehetséges és igazán fájó intézkedést veszik igénybe: az uniós kifizetések halasztását, alaposabb vizsgálatot, a válság utáni »Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz«, a közös új alap pénzeszközeinek igénybevételéhez szükséges nemzeti tervek elfogadásának halasztását.

A Covid elleni védekezés miatt az Unió felmentést adott a kiegyensúlyozott költségvetés, az alacsony hiány elérése alól, és ezt a magyar kormány igénybe is vette: az államháztartás hiánya ezért a kétszeresére (a GDP 3 százalékáról 6 százalékra) ugrott, így súlyos kilátásokkal fenyeget az Uniótól várt pénzek elmaradása. A magát védtelennek, körkörös védelemre kényszerítettnek láttató Orbán valóban hosszú és csekély reményekkel kecsegtető harcra kényszerülhet az Unió »takarékos« északi országai által fűtött, új vezetésű EU-val. Az Európai Unió belső szerkezete változóban van, kevés lesz ennek a befolyásolásához a »pávatánc«, hiszen Merkel óvatossága már nem fogja vissza az új, szociáldemokraták vezette német kormányt és a saját életéért futó francia elnököt, Macront, aki saját szélsőjobboldali ellenfelének szövetségesét látja Orbánban.

Az Apokalipszis harmadik, fekete lovasa, a pénzhiány miatti »éhhalál«, az elmaradozó európai pénz, az Unióval folytatott harc már a következő hetekben fenyegeti Orbánt – és kérdés, hogy ha veszít (lesznek választások?) tartós marad-e a pénzhiány.”

Fotó: Photo12 via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MIPIUSZ
2021. november 23. 11:16
Csilag cikke is bizonyítja, hogy van sajtószabadság, mert bármilyen ostoba eszmefuttatás is megjelenhet ....
Dénia
2021. november 23. 09:17
"Minthogy az Unió számára a renitensek megfékezésére rendelkezésre álló eszközök ereje csekély, ezért az egyetlen lehetséges és igazán fájó intézkedést veszik igénybe: az uniós kifizetések halasztását, alaposabb vizsgálatot, a válság utáni Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz, a közös új alap pénzeszközeinek igénybevételéhez szükséges nemzeti tervek elfogadásának halasztását." És ez ok? Közösen vettük fel ezt a gigahitelt az amúgy is bajban lévő déli országok kedvéért. Meg a gazdasági károk gyors helyreállítására, amit a covid okozott. Az rendben van, hogy ezeket a pénzeket politikai okokra hivatkozva visszatartják? Ezek nem is az uniós pénzek, hanem egy közösen felvett hitel....
Esvány
2021. november 23. 09:08
"az elmaradozó európai pénz, az Unióval folytatott harc már a következő hetekben fenyegeti Orbánt" Ezek a hazaárulók még mindig azt hiszik, hogy a Soros által kézivezérelt Brüsszeliták segítségével megbuktathatják Orbánt? Ne nézzetek már hülyének bennünket! NEM fogunk rátok szavazni, ha fejen állva kukorékoltok, akkor sem!
tintapaca
2021. november 23. 08:32
Ez a primitív stílus és gondolkodás -"kardozás"-, leginkább egy ötéves gyermekre emlékeztet engem. A kardozást magyarul vívásnak mondják, kardvívásnak, tőrvívásnak, ha választékosak akarnánk lenni. Ez a k is belbudai vigéc még Medgyessynek is elviselhetetlen volt. Meg akart tőle szabadulni, de az SZDSZ megbuktatta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!