Nem akarásnak nyögés a vége: így fulladt ki Karácsony Gergely kampánya

2021. október 16. 17:46

Karácsony Gergely az ellenzéki összefogás reklámarcából a vesztesévé vált. Talán annak is szerepe volt ebben, hogy látszólag ugyanolyan ambíciómentesen vágott bele az egészbe, mint a 2018-as választások előtt.

2021. október 16. 17:46
null
Nagy Iván László
hvg.hu

„Érthető a csalódottság az eddig Karácsony Gergelyt támogató pártoknál a visszalépése után. A főpolgármester miniszterelnök-jelölti kampányára százmilliók mentek el, és jó ötletnek is tűnt a jelölése: kevés logikusabb megoldás lett volna, mint hogy egy kompromisszumokra hajló, nem erőszakos politikus vezesse az ellenzéket. Amint egyre több jel mutatott azonban arra, hogy az embereknek nem pont ilyen jelöltre volt szükségük, Karácsony ugyanazt játszotta el, mint a 2018-as választások előtt: a környezete nyomásának engedve kezdett bele egy olyan ügybe, amelynek végigviteléhez nem volt elég eltökélt. A Karácsony-kampány kapkodó és élettelen ügyei pedig már csak hab voltak a tortán.

»Akarsz miniszterelnök lenni?« – kérdezte Karácsony Gergelytől Osváth Zsolt YouTuber még március közepén. »Dehogy akarok!« – válaszolta Karácsony nevetve, vállat vonva.

Két hónappal később a főpolgármester bejelentette, versenybe száll az ellenzéki előválasztáson. Az ezt követő öt hónap során a főpolgármester mintha meggyőzte volna magát, hogy ő lesz az ellenzék közös nevezője, százmilliókat költöttek a kampányára, mégis, októberben órák leforgása alatt vált az asztalra csapó elvemberből Márki-Zay Péter szárnysegédévé.

»Alapvetően az az érzésem, hogy a f*szért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.«

Ez az idézet is - amely hangfelvétel formájában szivárgott ki – Karácsony Gergelytől származik, csak ez 2017-ből, amikor az akkor még zuglói polgármesterrel a következő évi parlamenti választásokon listavezetőként számolt az MSZP-P összefogás. Ő a szivárogtatás után azzal védekezett, a felvétel csak azt bizonyítja, hogy nem egóból vagy hataloméhségből, hanem felelősségtudatból csinálja, amit csinál.

»Nagyon becsülöm a döntést, amit meghozott, és megerősíti, hogy sem az ő részéről, sem az én részemről nem személyes ambíciókról van szó« – mondta múlt pénteken a Partizán kamerái előtt Márki-Zay Péter Karácsony Gergely visszalépéséről a főpolgármesterrel közösen adott interjújában. Karácsony pedig arról beszélt, hogy ő nem akarta a miniszterelnökséget eléggé ahhoz, hogy 2022-ben az ellenzéket győzelemre tudja vinni, pedig nagyon szeretné, ha Magyarországon változás lenne, pláne olyan politikával, amit ő képvisel.

A két Karácsony-kampány tehát nagyon hasonló helyzetből indult ki, a 2018-as szereplés mérsékelt sikerrel, 10 százalék elérésével zárult, de közben 2019-ben mégicsak főpolgármesterré választották Karácsonyt, így amikor láthatóvá vált, hogy 2022-re összefog az ellenzék, már logikus döntésnek tűnt, hogy ismét ő lesz az egyre zsugorodó MSZP-Párbeszéd és LMP reklámarca.”

Fotó: FERENC ISZA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. október 17. 17:15
Jé, a HVG-nél is leesett, hogy Karácsony egy tehetségtelen, lusta, tutyimutyi figura aki a saját lábában is hasraesik.
Tóth Zoltán
2021. október 17. 02:43
Ne kajáld - B O J K O T T Á L D ! #kulagerikesucks #forradalmat
Robertoo
2021. október 16. 22:33
Addig, amíg a 'ploglesszív' újságírásnak vannak ilyen szintű reprezentánsai, akik képesek kellő komolysággal beszélni egy politikai bohócról, ..... nyugodt vagyok.
nyugalom
2021. október 16. 20:53
A bekakilós fejü nagy egoval! Proli gazember!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!