Gondolatok a Demográfiai Csúcs után

2021. október 06. 15:09

Demográfiai összeomlás vár a nyugati világra.

2021. október 06. 15:09
null
Lánczi Tamás
Mozgástérblog

„A válság korát régen elhagytuk, hiszen a nyugati, európai ember kultúrája már teljesen átalakult. Nincs ebben titok: mert erőszakkal átszabták. A családalapítás, a gyermeknemzés, a gyermek felnevelése már egyre kevésbé része a nyugati civilizációs fundamentumoknak. Az ember kiszorult a saját szellemi és fizikális tereiből, helyét pedig átveszik az automatizmusok: a mesterséges intelligencia és a gondolat, a gondolkodás, az intuíció, a sorsszerűség hiányát megjelenítő algoritmus.

Létezik egy legenda, egyfajta távoli előképe mindannak, ami most történik velünk. Amikor Aquinói Szent Tamás meglátta az Albertus Magnus által épített embermást, az emberi hangon megszólaló, embernek látszó androidot, dühében és félelmében a földdel tette egyenlővé mesterének munkáját. Könnyen azonosulhatunk az érzéseivel, hiszen az emberi szellem és az emberi szabadság, a szabad akarat nem pótolható a gépek programozott rabszolgaságával. Ma nagyon azonos eredetű átalakulás zajlik körülöttünk még akkor is, ha nincs módunk Szent Tamáshoz hasonló módon reagálni rá.”

Fotó: Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2021. október 07. 00:36
Akkor most már nem csak elleni kell mint az üregi nyúl, hanem gépeket is rombolni, hogy megállítsuk a fejlődést? Attól, hogy a disznót + a tehenet fellökték egy színpadra az idő kerekét nem fogják visszafordítani. Stop mesterséges intelligencia! (meg úgy intelligencia általában!)
matykox
2021. október 06. 22:52
Tamás írása igen jó. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a "a civilizáció adathordozója mindig és minden helyzetben a gyermek " kitételhez szorosan hozzátartozik az oktató, tradíciókat és a múlt ismeretét és tanulságait átadni tudó ember. Nem véletelenül cseszték szét az oktatás kereteit a libsi állatok - lásd Hungarovalentin történelem-oktatást betiltó törekvéseit.
koronaszepe
2021. október 06. 17:31
60-70 éve haldoklik, csak megdöglik végre....
Deplorable
2021. október 06. 16:24
Rendkívül jó írás. Nem véletlen, hogy a libernyák trollcsapat hallgat a cikk mondanivalójáról, és inkább mellébeszél, lényegtelen dolgokat próbál előtérbe tolni, vagy destruktív egymondatosokat büfiz ide.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!