Dobrev és a templomok

2021. október 01. 19:08

„A templom az új stadion” – hergel dolgozatában az Apró-unoka az új pesterzsébeti Makovecz-templom kapcsán.

2021. október 01. 19:08
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

„Miközben a közpénzekre oly kényes ellenzéki szavazók tömött sorokban húzkodták be az ikszeket a trükkök százaival történő ingatlanprivatizálás és adóelkerülés nagyasszonyának neve mellé, a rettentő választási izgalmak miatt mintha kissé elsikkadt volna Dobrev Klára legújabb egyházügyi közleménye.

»A templom az új stadion« – hergel dolgozatában az Apró-unoka az új pesterzsébeti Makovecz-templom kapcsán, leszögezvén, hogy »stadiont a sportkluboknak, templomot pedig az egyházaknak kellene építeniük«, merthogy lehet ugyan ilyesmikbe fektetni,

»de amikor a kő elporlad és a vas berozsdásodik, az ember itt marad és nem kapott az Orbán-kormánytól semmit«.

Ha jól értem, Dobrev Klára szerint azért hótfölösleges felújítani egyebek mellett a XIII. században épült bélapátfalvi ciszterci apátságot, mert annak köve pikk-pakk elporlad; bezzeg a dupla családi pótlék, amit egy-egy szerencsétlen alkoholistának utalna ki az állam alanyi jogon, az az utolsó fillérig hazánk hosszú távú felvirágzását szolgálná.

Persze már eleve jópofa ez a stadionozás. Aki elsajátította az osztás műveletét, az könnyedén megállapíthatja, hogy a DK által ostorozott nagyszabású templomfelújítási program, amelynek keretében Magyarország területén 1400, a határon túli területeken pedig 400 templomot renoválnak és őriznek meg ezáltal az utókor számára, fejenként egészen pontosan 2638 forintunkba kerül. Ennyibe fáj nekünk az, hogy az ország 1400 pontján szorgoskodnak tisztes bérért kőművesek, burkolók, festők, villanyszerelők, restaurátorok és egyéb mesteremberek, akik aztán bemennek a boltba, és az esetenként segély helyett kapott fizetésük akár 27 százalékát áfa formájában visszapumpálják a költségvetésbe.

Amikor tehát Dobrev Klára azt ígéri, hogy a Fidesz által a templomokba öntött pénzt ő bezzeg az emberekre fordítaná, akkor nagyságrendileg erre a fejenkénti 2638 forintra kell gondolnunk – ezzel ő iszonyúan megajándékozna minket, ő ezt a 7,5 eurót mind a zsebünkbe tenné.

Nem úgy, mint a rút Orbán-kormány, amely csoffadt 600 milliárd forintot készül épp átutalni a családosoknak, két templomátadás között. Amire lehet azt mondani, hogy »jó, de az csak a gyerekeseknek jár«, ez a probléma azonban rém egyszerűen orvosolható: minden családos kedvére adhat visszatérített adójának összegéből a környezetében élő időseknek és rászorulóknak. Mifelénk, keresztényeknél ez eleve alap; nem vagyunk mi Gyurcsány Ferenc, aki 2005-ben, miniszterelnökként azon lamentált úszómedencés villájából, hogy édesanyja Pápán alig fűt, mert kicsinyke nyugdíjából nem bírná fizetni a rezsit.

De természetesen akadhat, aki ateistaként kikéri magának, hogy akár csak egyetlen adóforintját is felhasználják például egy Belvárosi Főplébánia-templom rendbehozatalához, és inkább érdeklődve nézte volna még néhány évtizedig, ahogy Budapest kellős közepén, a Duna-parton lassan szétrohad egy nagymúltú műemlék épület.”

Fotó: GERARD CERLES / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibi72
2021. október 16. 11:28
..
Tibi72
2021. október 16. 11:24
..
Tibi72
2021. október 16. 11:09
..
Tibi72
2021. október 16. 11:01
..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!