Kevesebb szörnyet, több szentet!

2021. október 29. 09:18

A Halloween egy olyan kultuszt elevenít fel, amely „ünneplésétől” Szent István is óvta a magyart.

2021. október 29. 09:18
null
Varga Gergő Zoltán
Varga Gergő Zoltán
Szent István Intézet

„Kevesebb szörnyet, több szentet!
…lehetőleg az összeset! 

November első napján a keresztény világban megkezdődik az előttünk örök példaként járó, üdvösségbe megtért szentjeinkről való megemlékezés. Hatalmas örömünnep ez, mely nem csak napjaink világegyházát öleli át, de az elmúlt kétezer év egyházának szentjeiről megemlékezve, elődeink hitébe is szervesen bekapcsolódunk.

Az angolszász országokban az ünneplés hagyományosan Mindenszentek előestéjével indult, ennek nevéből, az All Hallows’ Eveningből származik a mindenki számára bizonyára ismerősen csengő Halloween elnevezés is. A halottak vigiliáján való, olykor több órás harangozással kísért örömteli virrasztásból mára azonban alig maradt több, mint az öröm – a világ csalóka öröme. 

A »Csokit vagy csínyt« (Trick or treat), a csontvázak, a zombik és a nem ritkán okkult szimbólumokkal operáló újpogány vallások, mind egy olyan, régen temetni kívánt pogány kultuszt elevenítenek fel, amelyek istentelen »ünneplésétől« Szent István is óvta a magyar népet.

A pogányok szerint Halloween estéjén felborul a világ rendje, a szellemek és a gonosz lelkek elszabadulnak a világban és az emberekbe költöznek. Egyebek közt innen is származnak a szörnyjelmezek és csontvázak. Így zavarják össze az alvilági erőket, nehogy átvigyék az ártatlanul »emberi formában« bóklászókat a túloldalra.”

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. október 29. 14:51
Nem kell ezt ennyire túllihegni! Keleten tisztelik a halált, Nyugaton megpróbálják kiröhögni. De egyszer eljön...
A ráció prófétája
2021. október 29. 11:48
"üdvösségbe megtért szentjeinkről való megemlékezés" Nem egészen. Ez a megdicsőült Egyház ünnepe (Ecclesia triumphans), minden léleké, aki már bebocsátást nyert a mennyekbe. Illetve a halottak napja a szenvedő Egyházé (Ecclesia patiens), akik még a tisztítótűzben szenvednek.
navis praetoria
2021. október 29. 11:06
Halloweenkor a Dobrev Klárák idénye van. Ünneplésüktől már Szent István is óvta a magyart.
Istók3
2021. október 29. 10:45
"Kevesebb szörnyet, több szentet! ... lehetőleg az összeset!" Kis javítás: nem "az összeset", hanem "mindet".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!