Az utolsó kapcsolja le a villanyt, Péter!

2021. október 11. 19:40

Nos, az előválasztás, mint „politikai innováció” egy olyan fogalom, amely a magyar politikai és médiatérben érdekes gellert kapott.

2021. október 11. 19:40
Csizmadia Tamás
Pesti Srácok.hu

„Az előválasztás során állítólag meglepetésszerűen visszalépett Karácsony Gergely – helyére Márki-Zay Péter került. Maradt tehát két jelölt, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter – állítólag közöttük dől el, ki nyeri el a miniszterelnök-jelölti címet az úgynevezett összellenzéki politikai közösségben. Azonban a jelek szerint kimaradt az ellenzéki alternatív valóságból – az előválasztásba beleszerelmesedve – egy jelentős politikai probléma, amelynek köszönhetően a rendszer csak egyféle eredményt képes produkálni. Elemzés, sőt, jóslás következik. Ebből pedig azt is megtudhatjuk, mit jelent és ki lesz a »Prügelknabe«.

Egy jó elemzés megírásához számok, linkek, sőt, sok idézet is szükséges – ebben most megígérjük kedves olvasóinknak, a lényegre szorítkozunk, s azon belül is a legfontosabbakra. (Már csak azért is, mert meg óhajtjuk őket olvtársnak tartani, ami nem kis szó ebben a vérzivataros médiahelyzetben.)

Nos, az előválasztás, mint »politikai innováció« egy olyan fogalom, amely a magyar politikai és médiatérben érdekes gellert kapott. Most munkahipotézisként elfogadjuk, hogy az előválasztás az ellenzékben legitim. Két előképe van: az amerikai politikai rendszerből is ismert előválasztás, továbbá a magyar kétfordulós választási rendszer. Ennek ötvözetéből alakult ki, ugyanakkor a sajátos magyar szokás erre is érvényes lett, miszerint amikor átveszünk egy intézményt, általában a külföldi példa negatívumait ötvözzük a magyar problémákkal. Az amerikai előválasztás ugyanis egy bipoláris rendszerben létezik, mindkét politikai erő csinálja. Itt csak az egyik, ám abból a töredezett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soma100
2021. október 12. 07:20
Ez az előválasztás arra volt jó, hogy Gyurcsány kivégezzen minden ellenzéki pártelnököt, akik társultak vele. Létrehoztak egy listát azokról, akik megjelentek az előválasztáson, (ők a baloldali mag, akik hajlandóak elhinni ezt a kutyakomédiát) és lenyúlhattak milliókat Bigétől, aki finanszírozta ezt a nevetséges cicaharcot. A számok nem igazolják azt az euforikus hangulatot, amit Dobrev próbál árasztani a szavazók "tömegei "láttán. Annyi ehhez hozzáfűznék, hogy az előválasztási szabályzat nem tiltja, hogy én, mint kormánypárti választó elmenjek és arra szavazzak, ami nekünk jó. Jó néhányan voltunk így!
48saxon
2021. október 11. 22:00
Jó hosszú elemzés. A lényege: az elkötelezett DK-szavazók miatt Klára nyer, hiába feszül MZP. Meglátjuk...
Pelso j.
2021. október 11. 21:00
Ezen a jelentéktelen előválasztáson a tefélék mennyit képesek vergődni...... Amelynek, főleg utólag semmi értelme, de hát nektek is meg kell élni valamiből.
sozlib_abschaum
2021. október 11. 20:27
A moslékkoalíciósoknak össze keverik a szart (mzp) a fossal (gyurcsányné) és már boldogok is. A kancsó (fegyőrt) és a jácob rabbit (parizer man) már a sajátjaik is rühellik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!