Kormányváltás rendszerváltás nélkül?

2021. október 15. 11:31

A Márki-Zay-jelenség nem más, mint igénybejelentés az Orbán-rendszer folytatására, Orbán nélkül.

2021. október 15. 11:31
null
Antal Attila
Antal Attila
Mérce.hu

„Bevallom, mélységesen kiábrándult vagyok, mert az elmúlt hetekben eldőlni látszik az, hogy folytatódni fog az Orbán-rendszer. Néhány hét alatt eljutottunk onnan, hogy az ellenzék számára a kormányváltás megnyithatta volna az utat a rendszerváltás felé, odáig, hogy még egy lehetséges kormányváltás esetén is minden esély megvan arra, hogy az Orbán-rendszer folytatódjon.

A Márki-Zay-jelenség ugyanis nem más, mint igénybejelentés az Orbán-rendszer folytatására, mérsékelt(ebb) neokonzervatív eszközökkel és Orbán nélkül. Az pedig régen tudott, hogy a 2010 előtti világ elutasítása miatt Gyurcsány nem alkalmas a rendszerváltásra. Álláspontom szerint csakis egy ellenzéken belüli baloldali pólus alkalmas arra, hogy a kormányváltás rendszerváltással is járjon.

2006-ban nem csak az új jobboldal született meg, hanem az a baloldal is, amelynek célja a rendszerváltás rendszerének politikai és társadalmi kudarcával való politikai és társadalmi szembenézés elősegítése és egy rendszerkritikus politikai alternatíva kidolgozása. Az »új rendszerváltás«, azaz a 2010 során bekövetkezett az autoriter fordulat abból a szempontból hasonló volt 1989-hez, hogy a baloldali gondolat háttérbe szorításával járt együtt: a rendszerváltáskor a »polgári« (liberális és konzervatív erők), 2010-ben pedig egy radikalizálódó jobboldal lehetetlenítette el egy baloldali alternatíva kibontakozását – nem véletlen, hogy a Fidesz mind a kettőben (noha alapvetően más pozícióban) kulcsszerepet játszott.”

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. október 16. 20:03
baromi az isten állatkertje! egy amcsi beidegzésű kapitalista a ballibsikkel? na inkább az ima!
tevevanegypupu
2021. október 16. 06:32
Aha..azért állt be a magyar kommunisták (mszp) pártja Márky mögé..meg a szélsőségesen náci Jakab..
Akitlosz
2021. október 15. 18:40
"A Márki-Zay-jelenség nem más, mint igénybejelentés az Orbán-rendszer folytatására, Orbán nélkül." Én elhiszem, hogy a szerző ezt saját kútfőből találta ki. De nem szeretném tudni, hogy milyen szer hatása alatt állt.
Metzger Balázs
2021. október 15. 18:23
Ki ez a barom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!