A(z elő)választás illúziójáról

2021. október 11. 07:01

A legnagyobb ellenzéki párttá felfúvódott, Gyurcsány-féle DK nélkül nincs és nem lesz ellenzéki egységfront.

2021. október 11. 07:01
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Földrengésszerű politikai átrendeződés zajlik a baloldalon az utóbbi hetekben. Kezdődött a kínkeservesen lebonyolított előválasztással, ahol – az egyébként a hitelességet teljesen elemésztő érvénytelen szavazatok mellett – Jakab Pétert és Fekete-Győr Andrást is beárazta a nagyérdemű.

Utóbbi vereségét súlyosbította a tény, hogy a Momentum politikusa alig kapott több szavazatot, mint az egy-egy körzetben induló párttársai, Orosz Anna és Hajnal Miklós együtt. Jakab Péter pedig buldózerkampánya ellenére zúgott ki úgy a mérkőzésből, hogy még a saját pátriájában is csúnyán alulmaradt. Az így némiképp meglepő Dobrev, Karácsony, Márki-Zay végeredmény aztán újabb taktikai játszmákra adott lehetőséget.

A jobb erőpozícióból induló Karácsony elképesztő bravúrt hajtott végre azzal, hogy egy hét alatt a kimutatható előnyét egy fergeteges bejelentőshow-val teljességgel elherdálta.

Túlélte a zuglói fenyegető lapátokat, nem ütötte el a homokba ragadt villamos, de saját tétovaságát nem élte túl.

Az a döntési potenciál és egyedülálló határozottság, ami főpolgármesterként is fémjelzi, most sem hagyta cserben, gyakorlatilag addig tojástáncolt töredező népszerűsége szilánkjain, míg egyértelmű nem lett Márki-Zay elsősége. Ez a fordulat ugyan az egyszeri DK-szavazók haragcunamiját vonta maga után az online térben, ugyanakkor Dobrev Klárát szemlátomást nem rendítette meg.

Karácsony tehát visszabújt a Városháza-csigaházba, és teátrálisan ellenfele támogatására szólított fel. Szavai túl sok vizet nem zavartak, sem az MSZP, sem a Párbeszéd nem követte a rendezői utasítást, sőt, több prominensük Dobrev Klára mögött sorakozott fel. Az események gördültek tovább, Márki-Zay maratoni és szenvedélyesnek tetsző beszédben tüzelte híveit a DK elleni végső harcba. Utána pedig adott egy újabb zavarba ejtő interjút, amiben megint hangsúlyos elemként jelent meg kedvenc fixációja, a melegség kérdése.

Ebben az országban talán egy politikus sem foglalkozik annyit hálószobatitokkal, mint a kereszténységét fennen hirdető Márki-Zay.

A téma folyamatos napirenden tartása azért is érthetetlen, mert ez a konzervatív szavazóbázist feltehetően hidegen hagyja, a balliberális oldalon ugyanakkor nem túl píszi erre unos-untalan ráfeszülni.

Közben a függöny felgördült, az előszavazás második felvonása is elindult; a már megszokott technikai bénázásokkal. A tét most a felszínen az, hogy Márki-Zay vagy Dobrev lesz Orbán kihívója. Természetesen ennél rétegzettebb a kérdés, ugyanis ha a pártháttér és szellemi holdudvar nélküli, nagypolitikában rutintalan hódmezővásárhelyi polgármester le is gyűri Dobrev Klárát, Gyurcsány nélkül akkor sem válhat autonóm szereplővé.

A legnagyobb ellenzéki párttá felfúvódott DK nélkül nincs és nem lesz ellenzéki egységfront, és ne legyenek illúzióink:

Gyurcsány kőkemény feltételeket fog szabni a támogatásért cserébe.

Amennyiben Dobrev Klára lesz a befutó, a képlet még egyszerűbb, az erőviszonyok kifésültebbek, és Márki-Zay Karácsonnyal együtt lekerül a játéktábláról.

Azt kell tehát világosan látni, hogy bármelyik forgatókönyv is aktiválódik, az alapállás ugyanaz. Az ellenzéknek tizenegy év alatt nem sikerült gyurcsánytalanítania magát, és újra ott tartunk, hogy közvetve vagy közvetlenül az őszödi igazságbeszélő osztja a lapokat. Ne áltassuk hát magunkat, 2022-ben a választás újra a múltról fog szólni, bárki is vezeti a baloldal előretolt helyőrségét...

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. október 12. 20:55
Néha jó az illúziókban ringatózni. Én úgy vélem, hogy ennek az előválasztásnak a győztese több közvetlen szavazatot mondhat magáénak, mint a barátai által megválasztott miniszterelnökünk, vagy az államfőnk. Ennek a gyakorlatnak a megváltozását illúziónak tartom, mert ezen, az előválasztás győztese sem fog változtatni.
neeskens
2021. október 11. 11:28
Felül kéne vizsgálni a kormányoldalnak ezt az előválasztás illúzió, az egész a Gyurcsány show része típusú narratívát. Nem kell nagyon éles késnek lenni a fiókban, hogy valaki belássa az előválasztás nem várt bazi nagy turbulenciát okozott a baloldalon. Lehet, hogy MZP már Claire-t sem tudja majd megverni, de az eléggé látszik, hogy az ellenzéki oldalon van egy csomó szavazó, akinek legalább annyira tele van a hócipője Gyurcsánnyal, mint Orbánnal. Most MZP személyében találtak egy elefántot, akit be lehet küldeni a porcelánboltba, nekem Trump felemelkedése ugrik be a sztoriról. 15-20 éve uralja az Orbán-Gyurcsány dichotómia a pártpolitikát, és nem kevesen vannak, akik ezt fel akarják számolni. Egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy ha most nem Claire nyer, akkor a választások eredményétől függetlenül Feri fogja-e fújni még a passzátszelet 2021 áprilisától.
nikonos
2021. október 11. 10:18
" sem az MSZP, sem a Párbeszéd nem követte a rendezői utasítást, sőt, több prominensük Dobrev Klára mögött sorakozott fel." Áprilisig a haldokló pártokból komoly elvándorlás fog beindulni a DK-ba, ami így még erősebb lesz. Salamiwaffe, elvtársak.
jánosbácsi
2021. október 11. 10:16
Hogy mindenki megértse. Dobrev Klára nem Gyurcsány Ferenc ahogy Lévai Anikó sem Orbán Viktor. Az baszottul nem elég a győzelemhez az ha Gyurcsány Ferenc kiáll valaki mellett sőt Gyurcsány Ferenc támogatása inkább taszítja az embereket mint vonzza. Dobrev Klára simán megfogja nyerni az előválasztást . Nem azért mert a Feri a férje, hanem azért mert az emberek rájöttek, hogy egy önállóan gondolkodó nagy tudású rendkívül rokonszenves emberről, politikusról , van szó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!