1956 legfőbb üzenete az antikommunizmus

2021. október 22. 21:35

Újat írni 1956-ról ennyi év múltán szinte lehetetlen vállalkozás.

2021. október 22. 21:35
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Vasarnap.hu

„Ha mégis lehetséges, az a történelemtudomány dolga, nem a publicistáé. Sokat, sokszor írtam már az ünnep jelentőségéről én is. Ezért aztán a legfontosabb dolgunk október 23. kapcsán nem is az, hogy valami nóvumot tárjunk elő. Sokkal inkább az, hogy megőrizzük magunknak, és ne engedjük, hogy azt a baloldal kisajátíthassa.

Még manapság is gyakorta felmerülő gondolat és érv, hogy az 1956-os események valójában baloldali ihletésűek voltak. A budapesti fiatalok, mondják ők, megelégelték a rendszer hiányosságait, és belekezdtek volna az igazi szocializmus felépítésébe. Hiszen rengeteg munkás volt közöttük. Sőt, még a rendszer fundamentumaival sem volt gondjuk, csak a vezetés visszásságaival.

No, ha valami ellen küzdenünk szükséges, akkor az ilyen megközelítések ellen. 1956 veleje, alapja és sugárzó tanulsága az antikommunizmus és a szuverenitás óhajtása. Nem rendszerhű gondolatoké, hanem annyi: ruszkik haza. Nem megreformált szocializmus, hanem fegyveres harc a demokráciáért.És ehhez persze mindig hozzátehetném: nem Nagy Imre, hanem Mindszenty József. Nem Maléter Pál, hanem a pesti srácok.

Idén különösen érdekes ez a dátum, hiszen a forradalom kirobbanásának 65. évfordulójára emlékezünk, egyben a 2006-os rendőrterror 15. évfordulójára is. Sőt, ezen a napon lesz a Békemenet is. És ugyanezen a napon, a Békemenet végállomásától nem messze tartanak közös tüntetést az ellenzéki pártok. A metamorfózis végbe ért, a szörnyszülött előttünk áll: a Jobbik elnöke azon a színpadon mond beszédet 2006 évfordulóján, ahol Gyurcsány felesége is felszólal.”

Fotó: Archives Snark / Photo12 via AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. október 23. 11:15
Egyet ne felejtsünk el. Nagy Imre bármennyire karakánul viselkedett, az összképet véve, 23-i Kossuth téri beszédében, melyet Elvtársak megszólítással kezdett és a nép lehurrogta: nem vagyunk mi elvtársak, nem átallot olyan fogalmakat lökni "ünneplői" felé: mint hogy -szocialista demokratizmus - párton belül tárgyalás és tisztázás -független SZOCIALISTA hazánk --éljen a párt - kommunistákhoz méltóan viselkedés stb. Semmiben nem különbözött ez Kádár nov. 1-i beszédétől, melyben hasonló szocialista lózungokat ismétel, még a Nagy Imre kormány tagjaként, négy napos eltűnése előtt! A pesti srácok nélkül és a fegyvert ragadók nélkül nem akartak ezek semmi mást, csak egyfajta tesco gazdaságos kommunizmust, némileg átfazonírozva, persze azt sem maguktól, hanem mert a tömegek ott álltak ante portas. A forradalom tehát ott kezdődött, mikor az első ávóst és orosz fasisztát lelőtték. AMENNYIBEN ANTIKOMMUNISTA VONULAT NÉLKÜL AKARNÁ VALAKI LEÍRNI ÉS ÉRTÉKELNI 1956-OT, AKKOR AZ NEM IS LÉTEZNE.
galancza
2021. október 23. 11:14
Kristóf! Ez nagyon jól sikerült cikk. 56-tal kapcsolatban ezeket a dolgokat kellett volna 2010 óta folyamatosan hangsúlyozni, közérthető módon reklámozni. Ahogy a 2006-os fletó-terrort is napirenden kellett volna tartani. Már régen meg kellett volna csinálni az Elk.rtuk és az Áldozatok 2006 filmet.És ezeket értelmesen reklámozni kellett volna. A cikked végén megemlíted a ballik elnökét.Ez rendben is van,viszont azt hozzá kellett volna tenned hogy jakobinus petya soha nem volt szélsőjobbos magyar náci. Csak taktikai okokból játszotta ezt a szerepet. ő és párttársai a kezdetektől fogva éppen olyan szélsőbalos magyargyűlölők, kozmolibsik, mint fletó,fletóné, libás gordi,drazsé, rikárdó dávid, konce, magyartalan bali, körmös fióka, cenzor ildi, sz.csanesz, fegyőr, végbélszél betti, vadbarom ági,stb......
Kiss Mária
2021. október 23. 06:48
Pusziér nyal egyet jobbra egyet balra közben Gyurcsányozik! Nem tudja, hogy mit tegyen. Megmondom:mejen a HTV-évbe.
annamanna
2021. október 23. 06:08
A hiányzó link: https://vasarnap.hu/2021/10/22/1956-legfobb-uzenete-az-antikommunizmus/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!