„Szívügyünk a család” – Jó, de mihez kezdünk vele?

2021. szeptember 27. 17:32

Azt a nemzetpolitikai keretbe ágyazott családpolitikai modellt, ami szülőhazájában, Magyarországon sem működik, felelőtlenség átemelni a romániai magyarság élethelyzetébe.

2021. szeptember 27. 17:32
Horváth-Kovács Szilárd
Transindex

„»A család mindenkinek mást jelent, de egyvalami közös: a legfontosabb dolog az életünkben. Nekünk szívügyünk a család!« – jön szembe a közösségi oldalon a 2021-es RMDSZ kongresszus mottóként hangoztatott üzenete. Egy röpke pillanatra meghökkenek, itt valami nem stimmel… Olvasom a helyszínen lévő kollégáim tudósításait. A közösségi oldalon, a tucatnyi RMDSZ-hez köthető felületen megosztott tartalmakat inkább igyekszem elkerülni: ott többnyire csak szentimentális reklámvideók, szlogenek jönnek szembe.

Ezzel szemben az RMDSZ oldalán is közzétett Cselekvési tervben van egy-két gondolat, néhány konkrétum, amit egy alapos tanulmányozás során talán ki lehetne mazsolázni a szövegből, mert így félő, hogy teljesen elvész az arányaiban sok szlogenízű mondat között. Jó lenne, ha valaki ezt felvállalná a Szövetség részéről, mert Kelemen Hunor beszédében nem tette meg (gondolom, már csak az időkorlátok miatt sem). De legalább azt a magyarországi propagandából átemelt mondatot sem hangsúlyozta – ami szerepel a Cselekvési tervben –, miszerint: »Elkötelezettek vagyunk Európa biztonságának megerősítése, a tömeges bevándorlás megállítása, a keresztény értékrend védelme mellett.« A ditrói incidens után, amely egy pillanatra nemzetközi szinten is árnyékot vetett a teljes romániai magyar közösségre, nehéz lenne ennek a mondatnak a feltétlen szükségességét megindokolni. Főleg egy olyan sokszínű térségben, ahol a szövetségi elnök üzenetének inkább akkor van relevanciája, amikor azt mondja: »Külön-külön lehetünk konzervatívak vagy liberálisak, kereszténydemokraták vagy szocialisták, baloldaliak vagy jobboldaliak, esetleg centristák, de együtt erdélyi magyar transzilvanisták vagyunk.«

Az elnöki beszédben viszont fontos szerepet kapott a pragmatikus transzilvanizmus, ami még 2019-ben bukkant elő, mint a Szövetség alapértékrendje. Kelemen Hunor vissza is utalt az akkori kongresszusra, egyféle folyamatosságot, következetességet tételezve. Viszont, ha a most elfogadott Cselekvési tervet összevetjük a 2019-es Vitaindító Erdély jövőjéről c. dokumentummal, akkor nem biztos, hogy egyből beugrik a következetesség.

Hiszen egyrészt azóta is mintha elmaradt volna ez a vita (vagy legalábbis kimaradt belőle a romániai magyar nyilvánosság), nem abból táplálkoznak a mostani célkitűzések (több helyen inkább a magyarországi kormány »családcentrikus« retorikája ismerhető fel benne), másrészt a most elfogadott dokumentum nem igazán épít az ott megjelenő perspektívakereső attitűdre sem.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2021. szeptember 28. 10:31
Az. S a kurva anyád, soroscsicska.
polnemkor
2021. szeptember 28. 10:08
Transindex ugyanaz a pöcegödör mint a telexindex.
nemecsekerno_007
2021. szeptember 28. 09:31
Ha neked nem jön be, akkor majd átköltözöl a Kárpátokon túlra.
egripeti77
2021. szeptember 28. 07:22
A családdal nem kezdeni szoktak valamit, hanem alapítani és benne élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!