Van az a kissé elcsépelt mondás, ami szerint bajban ismerszik meg az ember

2021. szeptember 17. 21:29

Így van ez a felsőoktatás kérdésében is.

2021. szeptember 17. 21:29
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Van az a kissé elcsépelt mondás, ami szerint bajban ismerszik meg az ember. Így van ez a felsőoktatás kérdésében is.

Az ezredforduló óta két válság is sújtotta hazánkat, a 2008-as gazdasági válság és a koronavírus-járvány miatti recesszió. Az ilyen válságos idők kárát leggyakrabban a kultúra és az oktatás területei szenvedik meg. 2008-ban az akkori balliberális Gyurcsány-kormány válságkezelés ürügyén milliárdokat vont ki a felsőoktatásból.

A mostani válság kezelésére Magyarország Kormánya más utat választott. Míg a baloldal a válság alatt elvonta az egyetemek forrásait, addig mi megsokszorozzuk azokat.

A változások az egyetemi modellváltással kezdődtek. Ennek keretében mára 21 egyetem döntött úgy, hogy alapítványi formában folytatja működését. Ezek az egyetemek már a nyár folyamán jelentős vagyonelemekhez jutottak, nagyságrendileg 2000 milliárd forint értékben.

A korábban a megszorításokban »vitézkedő« baloldal azzal kritizálta a terveket, hogy azok csak a kormánypártok érdekeit szolgálják, valamint – s most ez a fontosabb – az egyetemi modellváltás nem jelent többletforrást, sőt a hosszú távú gazdálkodás feltételei nem biztosítottak.

Ma benyújtottunk egy törvénytervezetet az Országgyűlés elé, amely végleg lezárja ezt a vitát. A törvénytervezet értelmében a közfeladatot ellátó alapítványi formában működő egyetemek éves működési forrásai több mint duplájukra, mintegy 330 milliárd forintra emelkednek.

Ezen felül a következő években 2700 milliárdot fordítunk a felsőoktatás infrastrukturális fejlesztésére. Így jövőre az egyetemek finanszírozására szánt források két és félszeresükre növekednek. Ezzel a felsőoktatásra fordított összegek GDP-arányosan megközelítik majd a 2 százalékot, ami európai szinten is az élvonalba röpíti Magyarországot.

Ilyen intézkedéseket, az oktatásba történő ekkora forrásbevonást talán még soha senki sem csinált válság idején. De mi hiszünk benne, hogy a kísérlet sikeres lesz, s a magyar felsőoktatás versenyképessége és a magyar diploma értéke soha nem látott mértékben növekszik majd.”

Fotó: MTVA/ Branstetter Sándor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2021. szeptember 18. 13:32
Őrület az a tendencia, hogy bölcsészek, filozófusok, önjelölt okoskodók átakarják írni a biológiai tényszerűségeket! Ugyanez történik a genderizmusnál a nemek biológiai meghatározottságának tekintetében. https://qubit.hu/2021/09/18/agy-e-vagy Katona Ágnesnek és általa hivatkozott észkombájnoknak feltenném a kérdést: - miért nincs álom mélyalvásban? - miért abnormális a gondolkodás agysérülésnél/betegségnél/leépülésnél? - miért nem jelez ez EEG mélykómában/agyhalálban? . ha nem az agy hozza létre a tudatot, a gondolkodási képességet, akkor mi?
Emery4919
2021. szeptember 18. 09:41
Rá is férne a több támogatás, de avval kellene kezdeni, hogy a "ruhatáros" meg "büfé" szakokat a picsába megszüntetni. Tessék menni biológusnak, meg vegyésznek, meg fizikusnak, meg orvosnak, meg (villamos és gépész) mérnöknek. Ja, ahogy ahhoz ész (meg megfelelően kipárnázott segg) is kell...., nem csak kávézgatni a divatos belvárosi presszókban. Ezt egy kicsit átszerkesztettem. Komolyra fordítva a szót: valóban szükség van ennyi kommunikáció, politológia, média... végzettségű diplomásra? Tulajdonképpen még komoly (esetleg azt a szót is használhatnám, hogy felmérhetetlen) károkat is okoznak. Most egy beszúrás jön egy régebbi hozzászólásomból. "... egy szót sem ejtenek arról, hogy ennek az "egésznek" sokkal nagyobb társadalmi hatása van már eddig is, és szinte beláthatatlan következményei lesznek még. Gondolok itt arra, hogy az oktatás-nevelés színvonalának folyamatos csökkenése, a mindent ellepő igénytelenség nevelte/neveli ki azt a Z-generációt (mint mindig, tisztelet a kivételnek), amelyik akár több .... "büfé" szakos diplomával is rendelkezik, dolgozni nem tud, meg nem is nagyon akar, mert a szülei eltartják. Ebből, az elsősorban nyugati egyetemeken dúló (de lassan ez nálunk is igaz) "kurvára unatkozom, de valamit mégis csinálnom kellene" mentalitásból indulnak ki a világot súlyosan veszélyeztető BLM, LMBTQ+.... mozgalmak is, illetve ezek ebben a körben terjednek elsősorban. (Hogy ezek a politikában miért jelennek meg, az egy másik téma.)"
Bellmondo
2021. szeptember 18. 05:36
Ez a gyönyörű FB bejegyzés és a rá kapott reakciók jól mutatják a kormány egyik Achilles-sarkát. Még a legjobb híreket sem lehet az emberek elé tárni egy ilyen lexikon cikkelyre emlékeztető értekezésben. Belefáradnak az olvasásba, félreértik (alig várják), sok a tény stb. Valahogy el kellene találni a középutat az emoji kampány és az értekezés szint között. Ebből a tartalmas bejegyzésből nyugodtan lehetett volna készíteni egy tízrészes sorozatot. Hol vannak a kommunikációs guruk llyenkor?
Pelso j.
2021. szeptember 17. 22:39
Ugye tudod, kit nézz hülyének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!