Tizenöt éves az Elkúrtuk-nap

2021. szeptember 17. 07:46

A napvilágra került beszéd szembesítette az országot a '89 utáni rendszer morális és politikai válságával.

2021. szeptember 17. 07:46
null
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Tizenöt éves az Elkúrtuk-nap. A napvilágra került Őszödi beszéd brutálisan szembesítette az országot a '89 utáni rendszer morális, politikai és gazdasági válságával. Mindent elmondanak a közállapotokról, hogy a kiszivárgás sunyi és máig feltáratlan körülményei. A szöveget azóta sokan és sokféleképpen elemezték. Egy aspektus azonban méltatatlanul háttérbe szorult az elmúlt másfél évtizedben [...].

Az agresszív üresség politikája tárult fel tizenöt évvel ezelőtt és torkollott a 2010-es kétharmadba. Gyurcsány ugyanis azt mutatta be, hogy a késő-kádári technokrata gondolkodásnak lövése sincs a Magyarország előtt álló legfontosabb kihívásokról. A 2010 előtti hegemón elit-csoportok nem gondoltak semmit Magyarország helyéről a globalizációban, nem gondoltak semmit a magyar múltról és jövőről. Egyetlen mondanivalójuk a modernizációs düh, nyelvük a reform-blabla. A liberális jogállam számukra egy kulissza volt a hegemónia-átmentés lebonyolítására, az ország kifosztására. A „nincsen ingyen ebéd” neoliberális cinizmusát az elszegényedő millióknak tartogatták, miközben piacképtelen folyóirataiknak, mondvacsinált tanszékeiknek elvárták az állami appanázst. Ők ágyaztak meg a NER-nek, ostoba pöffeszkedésük miatt bonthatta le akadálytalanul a liberális jogállamot Orbán Viktor. Egyetlen dologban hittek: ők hivatottak egyedül Magyarország kormányzására, sőt, a magyar valóság értelmezésére, elvégre ők a »szakértelem«, a »függetlenobjektivitás«, a »kultúra«, a »tudomány«. Végső érvként pedig mindig jól jön »Orbán Viktor és csapata« (no meg a jó öreg fasisztaveszély és diktatúrázás). Ma a hatalom végső érve: az el-nem-számoltatott Gyurcsány, aki éppen ezért nem lett elszámoltatva. S ezért nem fogja az Underwood-házaspár sem elszámoltatni Orbánt.”

Nyitókép: Budapest, 2021. augusztus 29.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a párt miniszterelnök-jelöltje a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.
MTI/Mohai Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyikó István
2021. szeptember 17. 22:12
De,mindezek ellenére a fkletóék esélyei toronymagasak!-kéretik erre is gombotvarrnunk!
Haramia
2021. szeptember 17. 15:20
Még mindig van megoldás arra, hogy ne kelljen a (nemcsak) morális következményeket tovább hordoznunk. Egyszerű a képlet, nem kell megvárni azt, hogy kipusztuljon a bolsevik-komcsi-szoci őskövület nemzedékének jelentős része, s majd azután bemegyünk a Kánaánba. Addig pedig mindenki körözhet a sivatagban. Nem kell szavazni a moslék koalícióra, így nem lesz értelme tovább gyurmafejre meg a többi sleppre mutogatni. Kikerülnek a közéletből. Ők tudják, hogy a mostani ütközet a számukra így is az utolsók egyike. Legalábbis jó egy-néhányuknak. Onnantól kezdve az ellenségképet is át kell írni, mert a régi forgatókönyv nem fog működni. Különben is, még érvényben van: Tetszettek volna forradalmat csinálni!
Bátya62
2021. szeptember 17. 15:17
Egyben nagyon egyet tudok érteni Andrással: Van egy nevezzük így: Gyurcsányi kör, akik kizárólagosan magukat gondolják a hatalom várományosának. Ők azok, akiknek oda volt ígérve a szép karrier, akik váltották volna a régi elvtársakat, de a történelem közbeszolt, elfogadni viszont nem tudják a tényt. Gyurcsánnyal az élen mindent elkövetnek, hogy ők kerüljenek hatalomba, bárkit eltaposnak erővel vagy fondorlattal. Abban is egyetértek, hogy ezért van kétharmad.
Sincero
2021. szeptember 17. 12:44
A ravasz Schiffer megint ravasz, és kicsúszik a kézből, mint a síkos hal. HA Orbánt úgy értelmezi (= az Orbán-kormányzást), mint aki gyurcsányból "született" (vagy mint akit gyurcsány hozott létre), akkor ezzel bizony nagyon gyanús dolgot állít, és mintegy - ugyan ellentétes előjellel -, de egyenlőségjelet tesz a két ember között... Schiffer megint harmadik utas... "A harmadik utas a halál"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!