Miért fütyülik még mindig ki a futballrajongók a térdelő játékosokat?

2021. szeptember 07. 13:22

Egyes rajongók ellenérzései a térdelés iránt nem a rasszizmusról szólnak.

2021. szeptember 07. 13:22
null
Peter Hughes
The Spectator

„Az idei szezon nyitónapján elmentem megnézni a Chelsea-t a Crystal Palace -ban. A mérkőzés programfüzetében szerepelt egy írás Paul Canoville-ről, a Chelsea első fekete játékosáról. Emlékszem, hogy az 1980-as években láttam, amikor saját klubbjának rajongóitól kellett elszenvednie faji alapú megalázásokat. A tömeg nagy része majomnak nevezte és rasszista szidalmakkal gúnyolta őt. A Fulham Roadon a stadionon kívül a fanatikusok a »National Front News« című újságot árulták és bujtogatták a drukkereket, hogy »Tartsuk Fehéren Britanniát«.

Ez a groteszk látvány akkortájt nem korlátozódott a Chelsea-re. A fekete játékosok mindenhol szembesültek a szurkolók bántalmazásaival. Azóta hosszú utat tettünk meg. Néhány évvel ezelőtt Paul Canoville visszatért a Stamford Bridge-hez, és tett egy tiszteletkört a mérkőzés előtt. A tömeg vastapssal fogadta. Ebben a szezonban a Chelsea páholyt nevezett el tiszteletére a stadionban.

Mégis a meccs előtt, amikor a játékosok letéerdeltek, a huhogás is felhangzott pár helyen. A régi minta más okokból ismétlődött meg. Ahogy folytatódik a szezon, valószínű, hogy a tavalyi évhez hasonlóan továbbra is látni fogjuk, ahogy a szurkolók kifütyülik a térdelő játékosokat. A tömeg egyes tagjainak ellenségeskedését a Black Lives Matter mozgalomhoz kapcsolódó gesztusokkal szemben ugyanakkor nem szabad rasszizmusként értelmezni.

A BLM alapítói »képzett marxistáknak« nevezik magukat. Céljuk a kapitalizmus megdöntése, a »patriarchátus« gyengítése, és a fekete, barna és fehér futballisták sikeréhez is nélkülözhetetlen »mérgező maszkulinitás« eltörlése. El tudja bárki képzelni Ian Wrightot, Alan Shearert vagy akár Gary Linekert »mérgező férfiasság« nélkül? Ez az ösztön hajtja a védőket, és a bármi áron gólt szerezni vágyó csatárokat egyaránt.

Egyes fekete játékosok, mint például a Chalsea szélsője, Wilfred Zaha, azt állítja, hogy a térdelés »megalázó«. Emlékeztetett arra, hogy a szülei azt tanították neki, hogy »büszke legyen arra, hogy fekete, bármi legyen is, és húzza ki magát«. A probléma az, hogy maga a személyes kiállás gondolata, a felelősségvállalás és az egyéni tehetség etikája ellentmond ennek ennek, az antirasszista bőrbe bújtatott ideológiának.

Egyes rajongók ellenérzései a térdelés iránt nem a rasszizmusról szólnak. Ez tudatos tiltakozás, mivel egy marxista szervezet által diktált gesztussal faji alapon osztják meg az embereket. Az egykori angol válogatott John Barnes azt állította, hogy a futball »a legkevésbé rasszista iparág ebben az országban«. Fel kell hát állnunk, és úgy is kell maradnunk.”

Fotó: Paul Canoville, www.lcfc.com

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gazsi Bácsi Lótetű
2021. szeptember 08. 14:00
Olyan, hogy "mérgező férfiasság" nem létezik. Ez egy feminista bullshit. Férfiasság van meg vannak rossz emberek, ennyi.
Lami
2021. szeptember 08. 10:19
Szerintem a munkahelyeken is kéne térdepelni! Nagyon jól nézne ki! Nekünk elég volt a szabad föld félóra!
geyza1947
2021. szeptember 08. 08:26
A magyarok, és Orbán parancsára !
akiaki
2021. szeptember 07. 21:15
hamarosan a következő szabályok jönnek: 1. bírót nem lehet hülyézni, mutogatni neki 2. ha az ellenfél gólt rúg, elismerően meg kell tapsolni, 3. ha mi rúgunk gólt, elnézést kell kérni az okozott lelki fájdalom miatt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!