Meghalt Baksa-Soós János, a Kex zseniális énekese

2021. szeptember 26. 17:47

Nem szégyellem kijelenteni, hogy Baksa többet tudott, mint Mick Jagger és Jim Morrison együttvéve.

2021. szeptember 26. 17:47
null
Földes László Hobo
Facebook

„1968-ban Ő indított el a pályámon, a Kexben énekeltem először zenekarral. Első daluk szövegét is én írtam, »Csillagok, ne ragyogjatok« volt a címe. A Hobo Blues Band első lemezét az »Elszállt egy hajó a szélben« átdolgozásával szerettem volna kezdeni és az abban elhangzó »Mondd meg, ki vagyok? Mondd, meg mi vagyok én?« refrénre válaszolt volna a »Ki vagyok én?«, amit a szintén a napokban elhunyt Póka Egoinnal írtunk. Ám a Kex dalt disszidens művész alkotásának nyilvánították és nem engedélyezték a felvételt.

Ennek ellenére az a szomorú dicsőség jutott nekem, hogy több embernek játszottam Baksa Jancsi dalait, mint ő maga. Az »Elszállt egy hajó…« mellett az »A család« és a »Zöld sárga« is állandóan része volt és része ma is műsoraimnak. A nemsokára megjelenő lemezemen a »Csillagok« is helyett kapott.  

Miután megismerhettem a Rolling Stones és a Doors munkásságát, nem szégyelltem kijelenteni, hogy Baksa egyedül többet tudott, mint Mick Jagger és Jim Morrison együttvéve és ezt ma is így gondolom.

Hosszú évek óta betegesekedett. Néhány éve meglátogattuk Attila fiával, Cseh Tomi fiával hármasban a németországi Uhingenben. Beszélni már nem tudott, de a szeme fénylett. Búcsúzáskor a fülébe dörmögtem az »Elszállt egy hajó« néhány sorát és ő megszorította a kezemet. Akkor így búcsúztam tőle, ma meg tehetetlen vagyok. 

Isten Veled Barátom, nem feledlek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2021. szeptember 27. 16:47
A megfejtés ott van a Száműzött által citált szövegben, bevonzotta az akkori kádergyerekek színe-virágát a művészete. Mivel hogy én sem ez, sem az nem voltam, mármint se nem fővárosi, se nem komcsi ivadék, erről a fickóról akkor hallottam először, amikor egy amatőr filmen feltűnt Cseh Tamás mellett Cérna Peti alakja, lobogó trapéznadrágban, virággyerek ingben és hosszú, természetes hullámokban leomló hajával. Nehéz élete lehetett a nagy piros ötágú csillag közelében, amikor éppen nem rongálta a kommunista ifjak szépérzékét. A Velorex-Gazember inkább az én emberem, azt legalább láttam, hallottam és megfogtam.
Alcofrybas
2021. szeptember 27. 08:18
Büdös sajt https://www.youtube.com/watch?v=aiuliRc2t0I
Bajerzsóty
2021. szeptember 27. 01:45
Hobót bírtam a 89-as években. Azóta húlyeségeket beszél ezzel az állandó búskomor modorosságával. A Jagger és Morrison vonatkozású mondata csak egy ilyen példa. Baksát sajnálom.Soha nem értettem mitől olyan fontos a Kex munkássága.. Egy volr a sok amatőr banda közül, de azon kívül hogy polgárpukkasztó, sem zeneileg sem mondanivalójában meg sem közelítette az Illést.
WLaci
2021. szeptember 27. 00:15
Persze Hobó Földes, te meg jobb vagy mint a Beatles meg a Rolling Stones együtt. Hagyjuk már a marhaságokat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!