Keresztény állam lenne Magyarország?

2021. szeptember 13. 10:36

Az istenhit magánügy.

2021. szeptember 13. 10:36
null
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

„A kormányfő arra kérte Ferenc pápát, hogy ne hagyja elveszni a keresztény Magyarországot. Keresztény állam lenne Magyarország? Vannak államok, ahol a világi hatalmat isteni eredetűnek tekintik. Vannak, melyek önmeghatározásukban is utalnak a meghatározó államalkotó nép eredetére, istenhitére.

Magyarország nem ilyen állam. Mi, alkotmányos definíció szerint demokratikus jogállam vagyunk. A demokratikus jogállam pedig közjogi értelemben szekuláris. A hatalom forrása nem isteni, hanem nagyon is emberi: tudniillik az államalkotó nép maga. Az emberek, fajra, nemre, meggyőződésre, vallásra tekintet nélkül. Az államnak nincs vallásos meggyőződése, karaktere. Az istenhit magánügy. Védendő, tiszteletet érdemlő magánügy. 

A politikus személyes cselekvésének irányt szabhat belső meggyőződése, hite, erkölcse, de a hatalom intézményes korlátja a szuverén állam saját joga, mely (demokratikus keretek és működés esetén) független bíróság által kikényszeríthető. 
Magyarországnak erős keresztény vallási, kulturális hagyományai vannak. Ezeket óvni, védeni kell. 

A keresztény hagyomány valóban átitatja egyéni és nemzeti létezésünk szinte minden porcikáját. Meg a felvilágosodás is. Meg egy sor történelmi trauma, meg a sokkal kevesebb szimbolikus siker. Sok nem hívő ember is a kereszténység egyetemes értékének tekinti a szeretetben meglelt egyesítő erőt, az alázatot, az irgalmat, a megbocsátás képességét. Sokan gondoljuk, hogy mindezek jobbá tehetnek bennünket, emberi világunkat. 

De itt most nem erről van szó. A kormányfő közjogi szerepet tölt be. A pápa sem magánemberként, hanem e szerepében fogadta. A kormányfő Magyarországról, hazánkról ebben a helyzetben nem személyes hite, hanem alkotmányos helyzete alapján nyilatkozhat. Mármint saját és az ország alkotmányos helyzete alapján. 

Az meg egyértelmű: Magyarország a Fidesz alaptörvényének alapvetése szerint se keresztény, hanem demokratikus jogállam. Minden további jelző nélkül. Ez akkor is így van, ha ez nem tetszik a kormányfőnek.”

Fotó: Mátrai Dávid

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. szeptember 16. 09:52
AKKÓ' KAPD BE A SAJÁT FASZODAT!
kitiltott
2021. szeptember 14. 13:59
Isten áld meg a magyart.. Így kezdődik a magyar himnusz..
-Zsolt-
2021. szeptember 14. 02:29
A pápát kéri a magyar miniszterelnök, hogy ne hagyja elveszni Magyarországot??? Nooormáális? Mert a pápa kicsoda? Magyarország főnöke? Mindenható? Maga isten? Miért veszne el Mo, és mi köze lenne ehhez a pápának? Elég gyengére sikeredett színjáték. Miért nem magát kéri? Vagy Ursula von der Leyen-t esetleg?
amca
2021. szeptember 13. 23:24
Qurcsány Fegyenc : Apám 5-6 szor volt börtönben. Te csak 1szer leszel ,fegyenc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!